Депутат від ВО “Свобода” у Львівській міській раді Андріян Гутник вважає, що потрібно вертатись до обговорень щодо доцільності пам’ятника Франсу Ксаверу Моцарту на площі Євгена Маланюка.

Як повідомляє "Вголос", про це він розповів під час прямого етеру “Народного Толк-Шоу” на телеканалі NTA.

Депутат поділився, що в себе на сторінці в соціальній мережі він виклав опитування, де запитав львів’ян про їхнє ставлення до пам’ятника Моцарту. Однак, думки розділилися навіть в коментарях під його публікацією. Крім того, багато містян підтримали ідею не повного демонтажу скульптури, а лише її перенесення.

Є багато ідей, куди можна перенести цю скульптуру. Річ у тім, що можливо в іншому місці, сприйняття львів’янами і гостями столиці цього об'єкта було б інакшим. Наприклад, в парку культури. На мою думку, цей “витвір мистецтва” саме на площі Маланюка не дуже доречний”, - пояснив Андріян Гутник.

За словами представника ВО «Свобода», його з однопартійцями, як і значну частину львів'ян, обурює не стільки естетична привабливість чи не привабливість скульптури. Перш за все багато питань є до самої процедури встановлення монументу в контексті якщо не букви, то духу закону. Адже рішення було ухвалене львівськими чиновниками без консультації з депутатським корпусом  

Обурює те, як приймалось рішення про встановлення цього пам'ятника з самого початку. Без жодних обговорень з громадськістю, кілька чиновників зібралися і прийняли це рішення самостійно в кулуарах. Містяни чітко вказали на те, що встановлення відбулось з порушеннями Закону. Члени партії “Свобода” одні з перших вимагали демонтаж пам’ятника, який був на місці сучасного, але ми наполягали й будемо наполягати на тому, що у Львові теж є прекрасні митці, чиї роботи можливо б краще вписалися на площі Маланюка”, - аргументував «свободівець» 

Отож на думку депутата чиновники мають повернутися до того, що не зробили з самого початку - обговорень з громадськістю і проаналізувати чи немає кращого місця для Франса Ксавера Моцарта і кращої скульптури для площі Маланюка. 

Нагадаємо, як писав «Вголос», у Львові встановили пам'ятник Францу Ксаверу Моцарту, сину легендарного австрійського композитора. З огляду на своєрідну естетику монументу, він викликав чимало дискусій серед громади Львова. Зокрема й через місце встановлення - площу, названу іменем видатного українського поета Євгена Маланюка. 

Крім встановлення пам'ятнику, була також ідея перейменувати саму площу на честь сина відомого композитора, однак наразі від неї відмоливсь. В серпні 2021 року журналістка та поетеса Наталія Криничанка зареєструвала петицію про демонтаж скандального памятнику, і згодом вона зібрала необхідні 500 голосів, аби її розглянула міська рада. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ