Міжнародний валютний фонд виділив Білорусі більше 900 мільйонів доларів.

У понеділок набрало чинності рішення про розподіл між країнами - учасницями МВФ спеціальних прав запозичення (SDR), повідомляє РБК.

Білорусь не потрапила в число країн з нелегітимними режимами, які МВФ відмовився фінансувати. Такими визнані Венесуела, М'янма і Афганістан.

Золотовалютні резерви режиму Олександра Лукашенка в результаті збільшилися на 12 відсотків - станом на 1 серпня вони становили 7,4 мільярда доларів.

SDR - це не фізичний актив. Для використання за межами внутрішніх транзакцій з МВФ кошти потрібно конвертувати, що можна зробити різними способами: наприклад, обміняти на тверду валюту в іншої країни або отримати валютне фінансування за кредитною програмою МВФ.

Минулого тижня лідер білоруської опозиції Світлана Тихановска направила листи головному виконавчому директору МВФ Крісталіна Георгієва та міністру фінансів США. Вона закликала їх заборонити режиму Лукашенка доступ до засобів SDR до тих пір, поки в Білорусі не пройдуть вільні вибори. Тихановском попереджає, що гроші МВФ можуть бути витрачені на репресії проти білорусів - вона навела приклади політично мотивованих затримань і вироків. 

2 серпня Рада керуючих МВФ ухвалила виділити на відновлення світової економіки від кризи, спричиненої коронавірусом, 650 мільярдів доларів у формі SDR. Країнам СНД з цієї суми в результаті перепало приблизно 25 мільярдів, з яких 17,48 мільярда - Росії.

Згідно з рішенням Ради керівників МВФ, 23 серпня Україна отримає від МВФ понад $2,7 млрд безоплатно та без жодних додаткових умов.

ІА "Вголос": НОВИНИ