Африканська регіональна комісія з сертифікації оголосила Африку вільною від поліомієліту – хвороби, що зазвичай вражає дітей до 5 років, призводить до паралічу та навіть смерті.

Про це повідомляє ВВС.

Нігерія стала останньою африканською країною, яка поборола хворобу. Ще менше як 10 років тому на неї припадала понад половина усіх випадків захворювання у світі.

Поліомієліт – це вірус, який передається від людини до людини, зазвичай через забруднену воду. Він може призвести до паралічу через ураження нервової системи. Ліків проти цієї хвороби немає, але допомагає вакцинація. Нині хвороба зустрічається лише в Афганістані та Пакистані.

Кампанія вакцинації в Нігерії вимагала величезних зусиль, адже треба було дістатися до віддалених і небезпечних місць. Подекуди там була загроза з боку місцевих бойовиків – деякі медичні працівники були вбиті.

Також зазначається, що ще 25 років тому вірус паралізував тисячі дітей в Африці. Два з трьох штамів дикого поліовірусу ліквідовані в усьому світі. Тепер Африку оголосили вільною від останнього штаму дикого вірусу, який там залишався. Наразі імунізовані від нього понад 95% населення Африки.

Поки на континенті залишився вірус поліомієліту вакцинного походження. Цього року було виявлено 177 випадків зараження. Це рідкісна форма вірусу, яка мутує з оральної вакцини проти поліомієліту і потім може поширюватися серед недостатньо імунізованих спільнот.

У липні в МОЗ заявили, що у Україні суттєво знизився рівень вакцинації серед громадян, особливо серед дітей. Зокрема, станом на травень лише 30% дітей першого року життя отримали всі 3 дози вакцини для профілактики поліомієліту.

«Рівень щеплення такою вакциною як КПК (кір, паротит, краснуха) знизився на 30-40%, якщо порівнювати з минулим роком. Більш того, Європейська регіональна комісія, яка проводила відповідний моніторинг, віднесла Україну до країн з високим ризиком розповсюдження цієї епідемії, якщо вона буде», – зазначив глава МОЗ.

ІА "Вголос": НОВИНИ