У Львівській області зареєстрований випадок захворювання на ехінококоз.

Про це повідомляє Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України. 

На цю хворобу занедужала 12-річна дитина.
 
Так, зі скаргами на різкий біль у правому підребер’ї дитина поступила у хірургічне відділення стаціонару. Під час проведення УЗД діагностики діагностовано кісти печінки. Після проведеного лапароскопічного оперативного втручання вміст кісти було скеровано в паразитологічну лабораторію ДУ ”Львівський ОЦКПХ МОЗ”.
 
Після проведеного лабораторного дослідження вмісту кісти було підтверджено діагноз: “Ехінококова кіста печінки”.
 
Лікарі вважають, що дитина могла заразитися від будь-якої домашньої тварини, яка є у їхньому господарстві  - свині, кози, корови чи собаки.
 
Довідково.
 
Ехінококоз – тяжкий хронічний гельмінтоз, при якому у печінці, легенях та інших органах людини утворюються кісти. Ехінококозом може захворіти будь-яка людина, імунітету проти цієї хвороби немає. Більший ризик захворіти мають люди, які тісно контактують з домашніми тваринами, у першу чергу з собаками. Хвора людина для людей, що її оточують, небезпеки не становить.
 
Джерелом інвазії є м’ясоїдні тварини (домашні собаки, вовки, куниці тощо), у кишківнику яких паразитує зрілий гельмінт. Собаки своєю чергою заражаються при поїданні внутрішніх органів великої рогатої худоби та свиней з ехінококозними пухирями
Інфікування людини відбувається під час споживання овочів, ягід, води, забруднених виділеннями хижаків, що містять яйця гельмінта, а також при тісному контакті з собаками.
 
При догляді за собакою людина забруднює руки і може занести збудника собі до рота. Єдиним радикальним методом лікування ехінококозу є оперативний, тобто хірургічний.
 
Читайте також у «Вголосі» сповідь мами, чию доньку в Маріуполі росіяни взяли в полон. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ