У Національному природному парку «Сколівські Бескиди» вже четвертий рік живе пара лебедів, самець та самка, які нікуди не відлітають.

Як повідомив «Вголосу» лісничий Приполонинного лісництва Олекса Вовкунович, обидва птахи травмовані, тому вже котру зиму навіть не намагаються відлітати у теплі краї. Люди їх знайшли, коли лебеді були ще пташенятами.

Лебедина пара оселилася на озері. Попри те, що зараз у лісництві снігу висотою більше метра, озеро не замерзло.

«Спочатку у нас був самець. Потім ми йому принесли самку. У обох травмовані крила. То ж вони назавжди житимуть у нашому лісництві», - каже Олекса Вовкунович.

Цього року в лісництві очікують, що лебеді виведуть пташенят. Адже вони вже досягли віку парування.

лебеді
Через травми лебеді змушені назавжди оселитися у реабілітаційному центрі

На моє питання, хто вчитиме молодих літати, адже батьки не зуміють цього зробити, у лісництві відповіли, що птахи за своєю природою в певному віці полетять самі.

Також тут раніше підгодовували та лікували двох самців лебедів. Але коли у птахів загоїлися рани, вони відлетіли до своїх родичів.

За словами заступника директора Національного природного парку «Сколівські Бескиди» Василя Бандерича, в улоговинах річки Стрий люблять гніздитися птахи. Кожного року працівники парку знаходять травмованих пернатих, які потребують допомоги. Їх підбирають, підгодовують, лікують та випускають у природу.

Саме тому у парку виникла ідея створити реабілітаційний центр для таких птахів. Проект майбутнього центру та дозвіл екологічної інспекції вже є.

«Водойма у нас є. Це – невеличкий став. Ми його хочемо накрити й там тримати птахів, які з різних причин поранилися, травмувалися чи випали з гнізда», - каже він.

Він наголосив, що найбільше допомоги потребують дикі качки, лебеді та лелеки.

Передбачається, що вольєр буде накритий сіткою аби туди не внадилися хижаки й птахи почували себе в безпеці. Водночас птахів не привчатимуть до людей, аби пізніше, після реабілітації, вони могли жити в природі. Також в лісництві враховуватимуть норов та звички різних видів птахів та селитимуть їх окремо, аби вони між собою не чубилися.

Зараз парк звернувся за допомогою до Українського товариства охорони птахів та шукатиме інвесторів для втілення цього проекту.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», у парку «Сколівські Бескиди» мають намір створити вольєр для зубрів-вигнанців.

ІА "Вголос": НОВИНИ