Вченi Інституту молекулярної біології і генетики виявили у досліджуваних зразках з різних регіонів України штам Дельта AY.4, який має підвищений рівень контагіозності(інфікування). Два зразки з позитивним результатом – з Львівщини.

Про це повідомляє Інституту молекулярної біології і генетики на своїй сторінці у соціальній мережі

Як йдеться у повідомленні, науковці виявили штам Дельта AY.4 у 8 досліджуваних зразках. Найбільше уражена ним Волинь – штам виявлено  у третині досліджуваних зразків, далі йде Львівщина – у 2 зразках, по 1 зразку – з Одеси, Дніпра та Херсонської області.

Загалом науковці отримали від Центру громадського здоров'я 75 зразків, взятих наприкінці жовтня у хворих з восьми регіонів України: Харків - 8 зразків, Херсон – 10, Київ – 9, Львів – 9, Ужгород – 10, Одеса – 10, Дніпро – 10, Луцьк – 9.

«Останні дослідження так само, як і попередні, проведені в ІМБГ на початку листопада, свідчать: переважає «материнський» індійський штам Дельта– його виявлено у 60% зразків. У решті досліджуваних зразків виявлено 9 різних варіантів цього штаму», – зазначають в інституті.

Як наголошують фахівці, і сам «материнський» індійський штам, і його мутовані варіанти значно заразніші порівняно як з уханським штамом SARS-CoV-2, виявленим у грудні 2019 року, так і з британським альфа-штамом, який спричинив попередню хвилю захворювання в Україні і світі.

Згідно з даними міжнародної наукової бази даних GISAID, на сьогодні різноманітні варіанти штаму дельта знайдено у більш як 97% досліджених у світі зразків. Українські науковці називають таку ситуацію безпрецедентною, адже досі жоден штам ковіду не мав такого тотального домінування на планеті.

Як писав «Вголос»,  очільник департаменту охорони здоров'я Орест Чемерис під час брифінгу у вівторок зазначив, що ситуація із захворюваністю на коронавірус на Львівщині стабілізувалася, але є хиткою. У спеціалізованих стаціонарах перебуває понад дві з половиною тисячі пацієнтів. Більше, ніж у 70-ти з них, підтверджено інфікування штамом “Дельта+”.

ІА "Вголос": НОВИНИ