Ситуація із захворюваністю на COVID-19 на Львівщині стабілізується. Протягом останніх днів в області суттєво знизилась кількість пацієнтів із діагнозом коронавірусна інфекція та поменшало звернень по медичну допомогу людей з ознаками гострої респіраторної інфекції.

Про це під час брифінгу повідомила Наталія Іванченко, керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ.

“Вперше за довгий період часу можна сказати, що ситуація із захворюваністю на COVID-19 на Львівщині стабілізується . За вчорашній день коронавірусну інфекцію виявлено у близько тисячі людей. У попередні тижні це число сягало від півтора до трьох тисяч. Кількість осіб, яких виписуються зі стаціонару, є вищою  за тих, кого госпіталізують”, – розповіла Наталія Іванченко.

Тому, як зазначає епідеміологиня, з понеділка учні усіх класів можуть приступити до навчання (за умови що працівники освітнього закладу вакциновані на 100%). Виші можуть розпочати навчальний процес офлайн чи продовжити дистанційно.

Щодо прогнозів виходу Львівщини з “червоної” зони, керівниця Центру каже, що наразі рано про це говорити.

“Зараз в області показник виявлених позитивних випадків інфекції є значно нижчим аніж передбачено для червоного рівня епіднебезпеки. Проте по показнику “кількість зайнятих ліжок”, ми відповідаємо “червоній зоні”, по показнику “кількість зайнятих ліжок з киснем,  наразі лише за вчорашню добу маємо кращий  результат, а потрібно мати позитивну динаміку хоч би три доби.

 

Перспектива є, але коли ми вийдемо з цієї зони – невідомо”, – говорить Іванченко.

 І додає, що важливо дотримуватись протиепідемічних заходів, щоб позитив, який зараз намітився, не зійшов нанівець.

Наталія Іванченко також зазначає, що  надалі є актуальним питання введення третьої бустерної зони вакцини. Але на сьогодні по цьому питанню  немає остаточного рішення Міністерства охорони здоров'я.

Згідно з даними обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ, в спеціалізованих  стаціонарах області зараз перебуває близько 3 тисячі пацієнтів із діагнозом ковід. З них – 224 в реанімації, 100 – на апаратах ШВЛ.  Ліжкова мережа заповнена на 57%.

Читайте також:

Карантинні реалії: як довго ще львівські школярі стикатимуться з дистанційним навчанням

ІА "Вголос": НОВИНИ