Про це сьогодні повідомив під час прес-конференції щодо стану реалізації пілотного проекту Міністерств охорони здоров’я та фінансів України щодо часткового відшкодування вартості ліків головний позаштатний терапевт МОЗ України Василь Нетяженко, інформує кореспондент «Вголосу».

За словами професора, цього року 120 тисяч мешканців регіону, які мають підвищений тиск, лікуються постійно.

«Число доволі велике, бо це – 25% загальної кількості хворих», – наголосив фахівець і додав, що, на його сподівання, свідомих пацієнтів більшатиме.

Усього в Україні 10 мільйонів громадян живуть «під тиском». З них 44%, а це майже 4 мільйони пацієнтів, почали лікуватись активно, починаючи з минулого року. І це, за словами лікаря, добрий показник.

«Якщо порівняти кількість хворих українців на артеріальну гіпертензію з числом пацієнтів, які проживають і лікуються за кордоном, то ми поступово наближаємося до європейського рівня. Наприклад, у Чехії 55-60% гіпертоніків лікуються постійно. У Німеччині цей показник трохи менший – 50-55%. Саме тому ми маємо брати приклад з цих країн і переймати їхній досвід», – наголосив професор.

Василь Нетяженко докладніше розповів про пілотний проект, зокрема про препарати, які підлягають державному відшкодуванню.

За його словами, всього в проекті фігурують 280 назв лікарських засобів від гіпертонічної хвороби. Відшкодування проводять за 150 позиціями.

«Згідно з умовами проекту, держава відшкодовує 90% або 60% загальної вартості препарату. Наприклад, ціна на ліки в аптеці коливається в межах 20-30 грн. Держава відшкодовує 90% загальної вартості, і людина сплачує лише 2-3 грн. Суттєво? Так», – пояснив фахівець.

Водночас частина ліків не підлягає відшкодуванню, бо ціна на них занадто висока – подеколи сягає 250-300 грн.

Головний терапевт країни також наголосив на тому, що люди звикли до пілотного проекту. Завдяки цьому міністерство вже внесло пропозиції щодо його продовження наступного року.

«Певен, що держава знайде кошти в такий непростий для країни час, адже проект добре себе зарекомендував. І ми маємо йти далі: міністерство запропонувало зробити пілотний проект програмою, яка працюватиме постійно», – сказав Василь Нетяженко.

Своєю чергою, директор департаменту охорони здоров’я ЛОДА Богдан Чечотка розповів, що цього року на реалізацію проекту Львівщина отримала від держави 7 млн грн.

«Кошти щомісяця скеровують аптечним установам, які продають ліки зі знижкою. До кінця року нам залишилося використати 2 млн 200 тис. грн», – наголосив чиновник.

Він також додав: для того, щоб узяти участь у пілотному проекті, хворий має відвідати свого лікаря за місцем проживання, пройти відповідне обстеження й у разі підтвердження діагнозу отримати рецепт.

Нагадаємо, пілотний проект щодо впровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою діє в Україні з 2012 року.

ІА "Вголос": НОВИНИ