Вперше за останні тридцять років Свірзький замок став відкритим для туристів. Причому відвідати пам'ятку архітектури можна лише у вихідні дні та за попереднім записом.

Реєструватися на екскурсії можна до 20 осіб. Їхні вартість для однієї особи становить 50-100 гривень. Водночас для пільгових категорій екскурсія є безплатною.

Відомо, що ще 500 років тому замок був оборонною фортецею, проте пізніше він став розкішним палацом епохи Пізнього Ренесансу. Впродовж років замок був недоступний для всіх охочих туристів.

Так, до 1939 року замок був приватною власністю. У Радянські часи у будівлі облаштували школу для трактористів та колгосп.

Вже у 70-тих роках замок перейшов у власність «Спілки архітекторів». Саме тоді палац частково відреставрували. Варто зазначити, що все ж 30 відсотків будівлі досі перебувають в аварійному стані.

Туристів будуть пускати лише у безпечні зони замку.

Це являється першим кроком для повноцінного відновлення роботи замку.

Повністю відремонтувати Свірзький замок планують на наступний рік за кошти президентської програми «Велика реставрація».

За словами голови правління Львівської обласної організації «Національна спілка архітекторів України» Миколи Шеремети, це сталося завдяки громадському резонансу та ініціативи щодо зміни адміністрації замку.

Відвідувачі замку стверджують, що відкриття Свірзького замку може збільшити популярність села.

Варто зазначити, що замки «Золотої підкови» Львівщини є відкритими для туристів кожного дня.

Всі охочі можуть відвідати палаци в Олеську, у Підгірцях та Золочеві.

Тур по замках «Золотої підкови» орієнтовно коштує 400 гривень з особи. В дану ціну мають входити проїзд автобусом та послуги екскурсовода.

Приблизна ціна вхідних квитків у пам'ятки архітектури:

  • Олеський замок: загальний – 90 грн, студенти – 60 грн, учні – 20 грн.
  • територія Підгорецького замку: загальний - 90 грн, студенти – 60 грн, учні – 20 грн;
  • Золочівський замок: загальний – 90 грн, студенти – 60 грн, учні – 20 грн.

ІА "Вголос": НОВИНИ