[media=135041,135042,135043,135044] 

Презентація проекту історико-культурного парку «Древній Звенигород» відбулася сьогодні, 25 липня, передає кореспондент «Вголосу».

Т.в.о. директор департаменту архітектури та містобудування ЛОДА Оксана Ткачук уточнила: проект є одним із переможців конкурсу проектів регіонального розвитку Мінрегіону, і на його реалізацію отримають кошти у межах секторальної бюджетної підтримки ЄС.

Проект, зокрема передбачає: впорядкування території пам’ятки та центральної площі села; консервацію пам’яток княжої доби задля їхньго збереження для майбутніх досліджень; відзнакування найбільш знакових будівель княжої доби; візуальну реконструкцію унікальної оборонної системи ХVIII ст; відтворення базової туристичної інфраструктури довкола історико-культурного парку «Древній Звенигород», туристичних маршрутів тощо.

 

Молодший науковий співробітник НДЦ «Рятівна археологічна служба» ІА НАН України Наталя Войцещук зазначила: «Перш за все мета - законсервувати пам’ятку, адже останнім часом вона сильно нищиться. І додала: «Це буде місце, куди приїдуть люди не тільки зі всієї України, а й з-за кордону, і вони для себе відкриватимуть Звенигород – один із центрів, звідки починалася українська державність. Тому будемо просити статус «національного» для парку».   

Кандидат архітектури, доцент кафедри архітектури та реставрації Інституту архітектури НУ «Львівська політехніка» Василь Петрик додав: проект має на меті перш за все зберегти цю пам’ятку археології не лише від руйнувань часу, а від грабіжників та забудовників. А для збереження таких пам’яток форма заповідника є найбільш оптимальною. «Це допоможе також презентувати нашу державу в Європі як давню та стане своєрідним щитом перед зазіханнями наших сусідів», - уточнив він.

Василь Петрик також розповів: за основу взяли тематику історичного ландшафту, в який втручатимуться мінімально. На сьогодні ще вибирають  форму просторової візуалізації і думають, як, до прикладу, показати втрачену церкву. Проект передбачає і формування на території парку ігрових майданчиків для дітей, цікавих просторів, каскаду штучних ставів. Проте до самої території історичного городища матимуть доступ лише археологи.  

Зазначимо, літописний Звенигород є одним із трьох міст Прикарпаття, де тисячоліття тому зароджувалась українська державність.

Як писав «Вголос», поблизу Львова руйнують пам'ятку національного значення.

ІА "Вголос": НОВИНИ