У приміщенні мистецької галереї PM Gallery на вихідних відбулося відкриття персональної виставки живопису молодої художниці Нати Левітасової.

До експозиції увійшли роботи з серії «PAINted», яку художниця створила з початком повномасштабної війни в Україні. Твори зображають криваві злочини проти людства, руйнування міст та людських доль, які авторка документує завдяки опублікованим фото з місць подій.

В роботах переплелись теми війни та індустріалізації, що активно прослідковується в творчості Наталії Левітасової.

Стиль живопису художниці тяжіє до неокубізму та геометричного спрощення, а невід‘ємною складовою кожної роботи є колорит, що сповна розкриває емоційну напругу та співпережиття.

Буча. Автор: Ната Левітасова Фото: Тетяна Лозинська

Ми побували на виставці та поспілкувались із авторкою.

«Я бачу, що львів’янам подобається. Вони чомусь бачать в цих роботах не тільки негатив, не тільки біль, вони бачать щось світле, напевно через колір, тому що найпотужніша частина моїх робіт, це колористика, вони відчувають емоції, які я вкладала», - розповідає Ната Левітасова.

Зауважимо, що уже в перший день виставку відвідала велика кількість людей, зокрема, зацікавилось роботами авторки й італійське телебачення.

«Людей більше ніж я думала, я дуже рада, що прийшло стільки людей», - каже Ната.

Це лише перші дні виставки. Нагадаємо, що виставка живопису Нати Левітасової «PAINted» триватиме з 14-го травня до 11-го червня у приміщення PM Gallery за адресою Львів, вул. Коперника, 17 (-1 поверх)

Власник галереї PM Gallery Мар’ян Тислюк теж додав, що так як це сприймають люди, так, власне і галеристи побачили як Наталя творить і що висвітлює то зконтактувалися з нею і запропонували показати свої твори у Львові.

«Тому що це є прояв її внутрішнього світу, свідомого українця, який показує як він переживає сьогоднішній день, ту біль, як він проявляє її в сльозах, барвах, в радості. Якщо подивитись на кожну роботу, то вона сумна, з трагічними певними моментами, але в ній все-таки є щось світле, кольорове, що не заганяє в сум. Це підтримує дух і моральність», - розповів співзасновник галереї.

Після Львова виставка Нати Левітасової одразу їде до Франції, де її уже чекають.

«Це буде мати великий інтерес. Ната має таку місію показувати світові ситуацію в державі. Хтось має воювати, хтось волонтерити, а Наталя має дар відтворювати і достукуватись до кожної свідомості. Показувати творами, що в нас робиться, як ми це переживаємо», - каже Мар’ян Тислюк.

На фото:  з права на ліво - співзасновник галереї PM Gallery Мар'ян Тислюк, художниця Ната Левітасова та редактор ІА «Вголос» Орест Маєвський. Фото: Тетяна Лозинська

Виставка у Франції, у передмісті Парижа не єдина мрія авторки, є більш значущі зараз місця, де потрібна така творчість для усвідомлення моральності ситуації в Україні.

«Я б дуже хотіла показати роботи в Берліні, тому що я бачу що німецьке суспільство дуже сильно потрапило під вплив російського медіа і їм потрібно це трошки збити», - переконана мисткиня.

То ж запрошуємо усіх відвідати виставку Нати Левітасової «PAINted» до 11 червня. Вхід вільний.

Традиційно, на завершення ми зробили спільне фото та не просте. Художниця запропонувала: «Давайте тут, на фоні палаючого кремля, чому біля нього ніхто не хоче фотографуватись, він же палає?». То ж місце було вибране однозначно.

На фото: Ната Левітасова та редактор ІА «Вголос». Фото: Тетяна Лозинська

Декілька слів про авторку:

Народилась 1996 року в Києві, в творчій родині. Середня освіта - ДХСШ ім. Т.Г. Шевченка, факультет живопису. Вища освіта - УАД ім. І. Федорова, кафедра книжкової та станкової графіки. Художниця з 2014 року бере участь у групових виставках в Україні та за кордоном:

 «War is not peace» (галерея «Espace29», Бордо, Франція, 2022), «Affordable Art Fair» від Lysenko gallery (Нью-Йорк, США, 2021), «Molodi» (ХОХМ, Хмельницький, Україна, 2021), «Druzi» (Музей Кавалерідзе, Київ, 2019) та ін. Її твори зберігаються в колекції ХОХМ (Хмельницький), галереї «Артсвіт» ( Дніпро), галереї «Lysenko gallery» (Лондон) та у приватних колекціях України, Німеччини, Швейцарії, Великобританії, Литви, Фінляндії, США та ін.

Читайте на сайті ІА «Вголос» також: 

ІА "Вголос": НОВИНИ