Як випливає з доповіді Міжнародної спілки захисту природи (IUCN), з усіх груп комах саме ця постала у Європі під найбільшою загрозою, повідомляє BBC.

У Європі налічується понад 1000 видів стрибунців і цвіркунів.

Якщо ми не почнемо діяти вже зараз, то сюрчання цвіркунів відійде в минуле, попередили в IUCN.

Цвіркуни, чагарникові цвіркуни і коники - ця група відома як Orthoptera - живуть на лугах.

Вони є важливим джерелом їжі для птахів і рептилій, тому їхнє зникнення вплине на цілі екосистеми.

Однак їхнє природне середовище втрачається внаслідок лісових пожеж, інтенсивних методів сільського господарства і розвитку туризму.

Жан-Крістоф В'ї, заступник директора Програми світових видів IUCN, каже, що для порятунку цих видів потрібно відновити їхнє природне середовище.

«Це можна зробити шляхом сталого відновлення лугів за допомогою традиційних методів сільського господарства, для прикладу, - сказав він. - Якщо ми не почнемо діяти вже зараз, то сюрчання цвіркунів на європейських лугах дуже скоро відійде в минуле».

Аксель Гохкірх - голова колегії авторів звіту: «Якщо ми зараз втратимо цих коників і інших комах групи Orthoptera на зразок цвіркунів і чагарникових цвіркунів, то ми втратимо розмаїття, - сказав він BBC News. - Вони слугують чудовими показниками біорізноманітності відкритих екосистем».

Експерти особливо занепокоїні долею видів, які поширені в дуже малих районах - як стрибунець, який живе лише в низині на півдні Франції.

Звіт рекомендує створити загальноєвропейську програму спостережень за популяціями цвіркунів, щоб стежити за тенденціями.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ