Для Європи настав час довести свою здатність відігравати помітну геополітичну роль, тож країни-члени ЄС мають негайно розпочати переговори щодо членства з Північною Македонією та Албанією і надати статус країни-кандидата для України.

Про це перед початком засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ у Брюсселі заявив керівник зовнішньополітичного відомства Литви Ґабріелюс Ландсбергіс, пише Укрінформ.

Він зазначив, що Європа має прийняти правильне рішення щодо членства України в ЄС та негайно розпочати переговори щодо вступу в Союз Північної Македонії та Албанії.

«Рішення, які Європа приймала протягом минулих двох з половиною місяців і прийматиме сьогодні, визначатимуть її долю на десятиліття вперед. Тож є імперативом, що ми маємо приймати правильні рішення. Коли йдеться про розширення, маємо переконатися, що переговори з Північною Македонією і Албанією розпочнуться негайно. Це ж стосується статусу країни-кандидата для України. Весь цей пакет має просуватися вперед», - наголосив Ландсбергіс.

Глава литовської дипломатії висловив сподівання, що жодна окрема країна не зможе накласти вето на рішення та «стримувати весь Європейський Союз і всю його політику»

Другим найважливішим питанням, за його словами, має стати відбудова України. Міністр додав, що наразі Європа знаходиться посередині шляху щодо рішень на післявоєнну підтримку України.

«Європу пам’ятатимуть по тому, як ми це зробимо, якщо ми зможемо відновити країну, зробити її навіть кращою, ніж вона була до цього, чи зможемо, нарешті, повернути українську весну. У наших рішеннях ми все ще знаходимось десь посередині шляху. І якщо ми дійсно хочемо зробити Європу геополітичною, настав час, щоб зробити це зараз», - підкреслив міністр закордонних справ Литви.

Читайте також на сайті ІА «Вголос»:

ІА "Вголос": НОВИНИ