Союзники під час засідання Ради Росія-НАТО підтвердили політику відкритих дверей Альянсу і право кожної країни вибирати власні механізми забезпечення безпеки.

Про це заявив на брифінгу за підсумками засідання Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, пише УНН.

“У нас відбувся дуже серйозний обмін думками про ситуацію в Україні і навколо неї, і про наслідки для європейської безпеки. Між союзниками по НАТО і Росією існують значні розбіжності з цих питань. Наші розбіжності буде нелегко подолати. Але позитивним знаком є те, що всі союзники по НАТО і Росія сіли за один стіл і зайнялися обговоренням істотних тем", — заявив Столтенберг.

Як зазначає Генсекретар, Росія представила пропозиції, які були опубліковані в грудні, спрямовані на розв'язання її проблем в галузі безпеки. Вони включають вимоги припинити прийом нових членів в НАТО і вивести війська з території східних країн НАТО.

«Союзники зі свого боку підтвердили політику відкритих дверей НАТО і право кожної країни вибирати власні механізми забезпечення безпеки», - додав Столтенберг.

За словами Генсека, союзники ясно дали зрозуміти, що не відмовляться від своєї здатності захищати та обороняти один одного. У тому числі з присутністю військ у східній частині Північноатлантичного союзу.

Водночас і Росія, і союзники заявили про необхідність відновлення діалогу і вивчити терміни проведення наступних зустрічей, повідомив він.

Столтенберг наголосив, що країни НАТО готові провести зустрічі з Росією, щоб обговорити всі ці питання більш детально, представити конкретні пропозиції й домагатися конструктивних результатів.

Нагадаємо, як писав «Вголос», постійна представниця США при НАТО Джуліанн Сміт заявила, що вимоги Росії про те, щоб Північноатлантичний альянс заборонив вступ нових країн, не може навіть обговорюватися.

Також, у Директораті політики у сфері оборони Міністерства оборони України на постійній основі розпочали працювати радники від США.

ІА "Вголос": НОВИНИ