Понад 500 літрів донорської крові та 250-300 літрів еритроцитів щороку заготовляють у Військово-медичному клінічному центрі Західного регіону.

Про це «Вголосу» повідомив начальник відділу трансфузіології з експедицією Василь Остапюк.

За його словами, потреба у крові у військовому госпіталі є завжди. Адже війна триває і сюди привозять поранених бійців. Крім того, тут проводять й інші хірургічні операції.

«У нас працює хірургія, йдуть хірургічні втручання», - говорить він.

Дуже часто на заклик про донорство відгукуються чинні військовослужбовці та учасники бойових дій. В багатьох випадках їх навіть просити не треба. Адже ті, хто були на війні, самі шукають можливості допомогти побратимам.

«До нас часто звертаються члени спілки ветеранів АТО. Вони телефонують нам періодично, раз у квартал, та питають, чи можна приїхати здати кров. Вони самі організовуються і приїжджають цілими групами», - каже лікар.

Так, за його словами, цієї п’ятниці до медичного центру приїде група ветеранів з Мостиськ.

Окрім того, як стверджує лікар, кров може здати будь-хто, навіть цивільні особи. Для цього треба прийти в медичний центр у Львові на вул. Чехова та зголоситися. Вже на прохідній особу скерують.

«Ми вимірюємо донорам температуру, дотримуємося маскового режиму. Також перед тим, як людина здаватиме кров, його огляне лікар, спитає про скарги, чи хворів на ковід, чи вакцинований», - пояснює Василь Остапюк.

Лікар зауважив, що у медичному центрі приймають донорів з будь-якою групою крові. Хоча найбільше – з 1 та 2 групою. Але потреба є у всіх групах.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», у Військово-медичному клінічному центрі Західного регіону продовжує реабілітацію боєць 24-ї ОМБр короля Данила Андрій Дячишин. 

ІА "Вголос": НОВИНИ