Дані нового дослідження, яке провели експерти з Південної Африки, свідчать, що симптоми нового штаму коронавірусу “Омікрон” відрізняються від тієї мутації, яка поширювалася раніше.

Про це повідомляє The Metro.

За словами експертів з Південної Африки, де «Омікрон» був вперше виявлений, симптоми нового штаму відрізняються від добре відомої трійки попередніх: «лихоманка, кашель, втрата нюху».

Перші звіти показують, що ознаками «Омікрона» є першіння в горлі, сухий кашель, сильна втома, легкі болі в м'язах і нічна пітливість.

Своєю чергою лікар Анжелік Кутзі, голова Південноафриканської медичної асоціації, вказала, що «Омікрон» зараз трактується як «легка хвороба, але насправді це «інша картина під час госпіталізації, особливо у нещеплених».

Дослідження, проведене вченими Університету Гонконгу показало, що штам “Oмікрон” розмножується у бронхах приблизно в 70 разів швидше, аніж штам «Дельта». Така властивість «Омікрону», за словами науковців. може призвести до більш  легкої передачі інфекції.

“Заражаючи набагато більше людей, вірус може спричинити більш серйозні захворювання та смерті, навіть якщо він сам є менш патогенним (потенційна здатність мікроорганізму спричиняти захворювання – ред.)”, – зазначив керівник дослідження  доктор Майкл Чан Чивай.

Нагадаємо, що вперше про штам Омікрон повідомили 24 листопада вчені Південно-африканської Республіки. У ВООЗ вважають, що «Омікрон» несе глобальну загрозу для світу, оскільки має велику кількість мутацій в порівнянні з попередніми варіантами.

Як писав “Вголос”, 18 грудня Міністерство охорони здоров'я України підтвердило перший випадок штаму коронавірусу Омікрон в Україні. Особа, яка виявилася інфікованою цим штамом коронавірусу, повернулася з Об'єднаних Арабських Еміратів, де мала контакт із хворими на COVID-19.

ІА "Вголос": НОВИНИ