Новий штам коронавірусу «Омікрон» Всесвітня організація охорони здоров'я назвала таким, що «викликає занепокоєння». Медичні експерти стверджують, що «Омікрон» може виявитися заразнішим, ніж його попередник «Дельта». Теоретично він здатний «обходити» вакцину і вражати навіть людей, які перехворіли на COVID-19.

“Вголос” зібрав актуальну інформацію, що відомо сьогодні  про «Омікрон». 

Походження штаму «Омікрон»

Перше повідомлення про виявлення нового штаму коронавірусу B.1.1.529, який отримав назву «Омікрон», надійшло 24 листопада від південноафриканських вчених. 

Згодом «Омікрон» виявили у Ботсвані, Гонконгу, Австралії, Бельгії, Великій Британії, Канаді, Данії, Німеччині, Австрії, Італії, Чехії, Нідерландах, Франції, Швеції, Португалії, Ізраїлі, Японії.

У ВООЗ припускають, що «Омікрон» виник у людини з ослабленим імунітетом, який повністю не вилікувався від попереднього варіанту COVID-19. Вірус тривалий час перебував в організмі та мутував. 

Назва штаму

Омікрон – це 15-та літера грецького алфавіту. Попередні 12 уже зайняті іншими штамами. 

13 та 14(Nu та Xi) букви алфавіту у ВООЗ пропустили. Nu – щоб уникнути плутанини зі словом новий (new). 

Xi –, щоб уникнути дискримінації: Xi – це «поширене прізвище» у Китаї, а також буква збігається з ім'ям лідера Китаю Сі Цзіньпіна.

У ВООЗ вважають, що назви хвороб не повинні нікого ображати.

Симптоми «Омікрону»

Учені поки що не знають, чи викликає нова мутація важчий перебіг захворювання у порівнянні з іншими варіантами.

За попередніми даними, зараження «Омікроном» супроводжується помірними та дещо нетиповими для коронавірусу симптомами, серед найпоширеніших – стомлюваність та прискорене серцебиття.

Наразі лікарка з Південної Африки Анжеліка Кутзі, яка лікувала пацієнтів з «Омікроном», каже, що хворі відчували втому, ломоту в тілі та легкі головні болі.

«У більшості з них спостерігаються дуже, дуже легкі симптоми», Ми змогли лікувати цих пацієнтів в домашніх умовах... Найбільш поширеною клінічною скаргою є сильна втома протягом одного або двох днів і пришвидшене серцебиття", – розповіла лікарка

Крім того, в інфікованих спостерігалась висока температура та ломота у тілі. А ось втрата нюху та смаку для цього штаму не характерні. Немає і значного падіння рівня кисню, як це буває із «Дельтою»

Чому «Омікрон» викликає глобальне занепокоєння?

У ВООЗ вважають, що «Омікрон» несе глобальну загрозу для світу, оскільки має велику кількість мутацій в порівнянні з попередніми варіантами. Крім того, деякі дані свідчать про те, що варіант «Омікрон» може підвищувати ризик повторного зараження: люди, які раніше перенесли COVID-19, можуть легше повторно інфікуватися цим штамом.

Однак це теоретичні прогнози, наразі науковці проводять дослідження, щоб перевірити, наскільки ефективно антитіла нейтралізують «Омікрон».

 Вакцини проти нового штаму

Поки що немає достатніх доказів, щоб сказати, чи зможе штам «обійти» захист COVID-вакцин. При цьому у ВООЗ наголосили, що вакцинація все одно захищає від тяжкого перебігу захворювання та смерті від нього.

У компаніях Pfizer і BioNTech повідомили, що протягом ста днів розроблять нову вакцину від коронавірусу, якщо та, що є виявиться недостатньо ефективною проти «Омікрону».

AstraZeneca зараз проводить нові дослідження в районах, де було виявлено новий штам. Компанія тестує свою вакцину проти «Омікрону».

Moderna обіцяє оновлену вакцину проти «Омікрон» вже на початку наступного року.

Читайте також:

Інформації про вихід Львівщини із червоної зони наразі немає – Чемерис

Чи варто боятися «сезону пневмоній»? Поради фахівців

ІА "Вголос": НОВИНИ