Масові обстріли мирного населення та численні факти вбивств цивільних російськими військовими свідчать про те, що реальна мета російського вторгнення до України зазнала змін. Якщо на початку можна було говорити про окупацію, то зараз мова швидше йде про геноцид українців, як кінцеву мету Путіна.

Як повідомляє Укрінформ, таку заяву під час засідання надзвичайної спеціальної сесії Генеральної асамблеї ООН зробив постійний представник України при Організації об'єднаних націй Сергій Кислиця.

«Уже зараз зрозуміло, що метою Росії є не лише окупація, а геноцид. 7-8 березня 2022 року Міжнародний cуд у Гаазі проведе відкриті слухання у справі щодо звинувачень у геноциді відповідно до Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього (Україна проти Російської Федерації)», - наводять журналісти слова українського дипломата. 

Кислиця окремо наголосив, що поштовхом до нічим неспровокованого вторгнення та війни, яка триває на українській землі вже 8 років, є абсолютна махрова українофобія російських політичних еліт, які категорично не визнають право на існування України, як суверенної та незалежної держави. 

"Вони прийшли на українську землю не лише для того, щоб убити деяких із нас. Не лише змінити курс і пріоритети. Вони прийшли позбавити Україну самого права на існування… Більш як 80 років тому інший диктатор намагався остаточно вирішити питання іншого народу", - говорить постійний представник України при ООН

Згадав Кислиця також про розслідування воєнних злочинів країни-терориста на території України. Нагадаємо, як повідомляв "Вголос", Прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Карім Хан оголосив, що розпочне розслідування ймовірних воєнних злочинів та злочинів проти людяності в Україні.

Кислиця процитував виступ судді Роберта Джексона під час Нюрнберзького процесу над нацистами:

«Наша позиція полягає в тому, що які б претензії не мала нація, хоч би яким неприйнятним вона вважала статус-кво, агресивна війна є незаконним засобом для вирішення цих претензій чи зміни цих умов… Ці обвинувачені справді вели агресивну війну, війну з порушенням договорів. Вони напали на своїх сусідів і вторглися в їхні країни з метою проведення зовнішньої політики, яка, як вони знали, не могла бути досягнута заходами, не пов'язаними з війною» - говорить український дипломат.

Ці слова сьогодні адресовані Путіну, Шойгу, Лаврову, Володіну, Матвієнко і, можливо, ще десяткам осіб у Росії, зазначив Кислиця. Водночас постійний представник України про ООН зауважив, що подібний посил не є адресований «громадянам Росії, які намагаються зберегти свою гідність».

Зіткнувшись із тотальним опором українського населення, режим Путіна розпочав широке застосування невибіркової зброї, такої як реактивні системи залпового вогню та авіабомби, проти житлових районів. Українці гинуть від російських балістичних ракет та термобаричної зброї, сказав Кислиця.

«Одну з ракет скинули на Меморіал Голокосту «Бабин Яр» – священне місце вшанування євреїв, українців, ромів та представників інших етнічних груп, убитих нацистами під час Другої світової війни. Яка гірка іронія, коли жертв нацистів удруге вбивають сучасні нацистські послідовники», - зазначив він.

Нагадаємо, окрім масових обстрілів українських міст, окупанти вдаються до прямих військових злочинів проти мирного населення. 

Зокрема, сьогодні, 1 березня, російські окупанти поцілили в житловий будинок у місті Тростянець, що в Охтирському районі Сумської області. Також ворог завдав прицільного ракетного удару по площі Свободи в середмісті Харкова, де не перебувало жодних військових цілей. 

Відомо також, що 26 лютого поблизу Іванкова, що на півночі Київської області, окупанти розстріляли священнослужителя ПЦУ, капелана, депутата Іванківської районної ради від ВО «Свобода» Максима Козачину. Також, за даними Сумської ОДА, окупанти прицільно розстрілюють мирне населення на території області. 

Також 1 березня, як писав «Вголос», у Харкові російський снаряд влучив на площу Свободи. У мережі показали наслідки авіаудару. Продовжились атаки на місто також і вчора, 2-го березня, на 7-й день війни. Зокрема, ракета поцілила в управління поліції. 

Своєю чергою, після масштабних обстрілів українських міст, президент  Володимир Зеленський звернувся до світу з вимогою негайно визнати Росію країною-терористом. 

Після голосування Кислиця запросив представників держав-членів ООН розписатися на Статуті ООН - «маленькій блакитній книжечці глобального масштабу». «Кожен голос «за» резолюцію та підпис країни, яка проголосувала «за», буде історичним підтвердженням Статуту, - додав він. - Дуже легко підписати Статут у мирний час. Підписати, виконати та підтвердити Статут під час війни є обов’язком».

За його словами, він передасть підписану книжку генеральному секретареві ООН, щоб він зберігав її у своєму кабінеті й «отримував натхнення від того, що переважна більшість націй все ще довіряє ООН».

 

Нагадаємо, як повідомляв "Вголос", учора, 2-го березня, Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію «Агресія проти України», яка засуджує вторгнення Росії в Україну й вимагає від РФ негайно вивести війська з української території.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ