Прем’єр-міністр Баварії Маркус Зедер заявив, що виступає проти впровадження жорстких антиросійських санкцій та підкреслив, що, на його думку, Москва не є ворогом Європи. Крім того, очільник найбагатшої федеральної землі Німеччини додав, що найближчим часом не може йти жодної мови про вступ України та Грузії до НАТО, чи навіть заявку на членство.

Про це повідомляє "Європейська Правда" з посиланням на німецьке видання Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Маркус Зедер очолює регіональну партію Християнсько-соціальний союз. Історично більшу частину свого існування партія виступає молодшим партнером у блоці з Християнсько-Демократичним Союзом, являючись фактично його автономною філією в Баварії. Зедер торік також розглядався як потенційний кандидат у канцлери від блоку Меркель, однак у підсумку це право виборов Армін Лашет, який програв вибори Олафу Шольцу.

У інтерв’ю Зедер висловив традиційні для багатьох європейських політиків загальні формулювання про те, що "ніхто не може хотіти війни у ​​Європі, при цьому треба поважати територіальну цілісність та незалежність України відповідно до міжнародного права".

Ми за Україну, але санкції слід згортати 

Водночас політик недвозначно назвав жорсткі санкції проти країни-агресора неефективними та наголосив, що вони не можуть бути самостійним рішенням. 

"З одного боку, тому що санкції вже давно малоефективні, а з іншого боку, тому що ці нові санкції найчастіше не менше шкодять нам. Наприклад, відключення Росії від фінансової системи SWIFT. Або закриття газопроводу «Північний потік-2» чи навіть припинення всіх поставок газу з Росії загалом торкнулося б і нашої країни. Навіть у найбільший розпал холодної війни енергетичний зв'язок між Радянським Союзом та Німеччиною не викликав сумнівів", - заявив баварський прем'єр.

Крім того, Зедер чітко дав зрозуміти, що виступає проти вступу України до НАТО найближчим часом. 

"Незважаючи на всю виправдану критику Росії, Заходу в кінцевому підсумку доведеться відповісти на ключове питання: планується розширення НАТО з включенням України чи ні?". Ви, звичайно, не можете дозволити Росії диктувати тут. Але все одно потрібно дати відповідь. На мою думку, ясно одне: розширення НАТО на схід із включенням України ще довго не стоятиме на порядку денному", - заявив лідер партії ХСС.

Також баварський прем'єр окремо зауважив, що НАТО не має жодних формальних зобов'язань перед Україною і та допомога, яку надає Захід, є жестом доброї волі, а не обов'язком. 

Завершив Зедер на тому, що Росія  - "складний партнер, але не ворог Європи", тому необхідно підтримувати зв'язок із Москвою. Він сказав, що більшість німців хочуть стабільних і мирних відносин з Росією.

"Ясно одне: Росія не є регіональною державою. Росія є і залишиться великою державою. Ми міцно закріплені на Заході, але ми повинні підтримувати зв’язок з Москвою – навіть якщо це завжди виклик", - підсумував баварський політик.

На сам кінець прем'єр Баварії додав, що "не може собі уявити" постачання німецької зброї до України.

Пакт «Молотова-Рібентропа» ще чинний?

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», останні кілька днів ряд німецьких політиків та високопосадовців відзначились скандальними заявами стосовно України. Зокрема, командувач Військово-Морських сил Німеччини Кай-Ахім Шенбах заявив, що Кримський півострів втрачено, і він ніколи не повернеться до складу України. Він також зазначив, що президент РФ Володимир Путін заслуговує на повагу.

Пізніше він запевнив, що висловив приватну точку зору, яка не збігається з позицією міноборони ФРН.

Потім стало відомо, що командувач Військово-морських сил Німеччини Кай-Ахім Шенбах подав у відставку.  

 

ІА "Вголос": НОВИНИ