З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Львівщина прийняла понад 330 тисяч жителів інших регіонів, які потребували тимчасового житла, зокрема і тих, хто опісля перетнув кордон.

Про це сьогодні, 27 квітня, повідомив начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький.

Водночас за його словами, на Львівщині зараз перебуває близько 450 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Такі дані надали мобільні оператори.

25 тисяч осіб мешкає у закладах освіти Львівщини. Це – не враховуючи тих, хто зупинився у Львові.

Начальник військової адміністрації зазначив, що декому з переміщених осіб буде запропоновано нове житло у Львівській області. Але це станеться тоді, коли уряд та забудовники домовляться про ціну Зараз таких квартир, які можна викупити, вже є 1221 у 55 будинках. Прогнозована вартість одного квадратного метра – 550 доларів. А ось кому саме їх пропонуватимуть та на яких умовах, поки що не кажуть.

«Зараз розпочалася реєстрація внутрішньо переміщених осіб. Уже зареєстровано понад 190 тисяч, в тому числі 62 тисячі дітей», - каже він.

Окрім того, на Львівщині знайшли понад 156 недобудів - гуртожитків, санаторіїв, інтернатів та інших закладів соціальної сфери, де потрібні невеликі капіталовкладення, щоб люди могли проживати тривалий час. Аби їх довести до пуття, потрібно 1,8 млрд гривень. Якщо ці кошти знайдуть і житло добудують, то тут зможуть поселити майже 15 тисяч осіб.

«З обласного бюджету ми плануємо виділити 50 мільйонів гривень. Це дасть змогу завершити 13 об’єктів. Таким чином ми розвантажимо школи й забезпечимо людей більш комфортними умовами проживання», - запевнив Максим Козицький.

Також у Львівській області відібрали 95 ділянок, де можна збудувати нове житло. У пріоритеті ті ділянки, де є електропостачання, водопостачання, водовідведення, газопостачання, дороги та містобудівна документація.

«Чекаємо затвердження державної програми щодо забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб», - сказав він.

Нагадаємо також, як повідомляв «Вголос», за два місяці повномасштабного вторгнення росії в Україну, на Львівщину випустили 30 ракет. А також благодійники завезли понад 135 тисяч гуманітарної допомоги.

ІА "Вголос": НОВИНИ