Уже кілька років Угорщина висуває до України претензії щодо забезпечення розвитку мови угорської меншини. Абсолютно не обдумані претензії. З боку угорських правих, в особі сумнозвісного “Йобіка” висуваються і територіальні претензії до України,

хоч слід підкреслити і про те, що угорька меншина має в Україні всі права, аж забагато. В кількох районах Закарпаття угорці явно порушують українське законодавство: угорські прапори на державних установах, відсутня державна мова, часто чути шовіністичні вибрики з боку мадярських шовіністів, що є громадянами України і т. д.

Угорщина продовжує безпідставно атакувати Україну, заявляючи, що буде постійно блокувати будь- яке рішення саміту Україна -Грузія- НАТО. Та слід, шановні читачі, згадати трохи історії. В 1848р., коли мадяри розпочали революцію проти Австрії, в Галичині був створений Руський гірський батальйон, з національною атрибутикою, але він не приймав участі у бойових діях проти повсталих мадяр, лише охороняв гірські перевали. Пізніше ці події мадярські гонведи використали, як привід, до винищення українських селян Галичини. Саме в період Першої світової війни, мадяри розстріляли, закатували чи кинули в концтабори тисячі галицьких селян і в тому числі жінок та дітей. В цій війні мадяри нічим особливо не відзначилися і при першій можливості здавалися в полон росіянам.Недаремно тисячі угорських солдатів, що опинилися в Сибіру, ставали переконаними комуністами, що дуже нашкодило їх батьківщині. Угорські солдати були майстрами заплечних справ: нищили селян і священиків, вішали українських вчителів та представників інтелігенції, про засвідчують збережені архівні матеріали і світлини.

Ставши найвідданішими союзниками Гітлера, мадяри слізно просили фюрера дозволити їм окупувати Карпатську Україну і “доблесні” мадярські гонведи, маючи 20-ти кратну перевагу і озброєні авіацією і важкою зброєю, і всесторонню допомогу від нацистів Німеччини-здолали запеклий опір карпатських січовиків, що були озброєні лише стрілецькою зброєю. Наголошувати треба і на тому, що фашистський уряд Угорщини видав всіх євреїв нацистам Німеччині. Угорські фашисти Горті причетні до винищення євреїв цієї країни. Ось цитати:” За період із травня по липень 1944р. близько 437тис. угорських євреїв було депортовано з Угорщини в Аушвіц( Освєнцем), і з них - 320 тис. загинуло.”Навідь тоді, коли Червона армія блокувала Будапешт, фашистський уряд “схрещених стріл” створив нове гетто і щодня ці садисти розстрілювали по 50 євреїв на березі Дунаю. Ще раніше, угорські фашисти допомагали нацистам розстрілювати депортованих євреїв в м. Кам”янець -Подільському, де загинуло 24 тис. євреїв

( Див.Тімоті Снайдер. Чорна Земля.Голокост як історія і застереження). Про це в нинішній Угорщині стараються мовчати і тому роздувають антиукраїнську істерію. Саме з дозволу Гітлера мадяри захопили Закарпаття і та південну частину Словаччини.

В часі нападу на СРСР, Угорщина надала Гітлеру своїх 15 дивізій, які Червона армія розтрощила під Воронежом. Оці “здрібнілі” карателі лютували в окупованій Україні, де найбільше відзначилися 105 та 108 бригади Королівського окупаційного корпусу “Схід”. Але угорські окупанти панічно боялися УПА. Я знаю одного вояка, який разом з батьком, взяли в полон 120 мадярів, надодачу із зброєю, яка так була потрібна українським повстанцям.

Нинішні заяви і дії угорського уряду є прямою та опосередкованою допомогою Москві і нашому урядові слід посилити тиск в європейських структурах і на саму Угорщину , висвітлюючи її брехливі та необдумані претензії проти України.

Ігор Федик

ІА "Вголос": НОВИНИ