Приморський районний суд міста Одеси визнав винною у колабораціонізмі жительку Херсонської області.

Про це повідомляє Судовий репортер.

Так, у липні 2022 року керівник Військово-цивільної адміністрації Херсонської області оголосив про підготовку до проведення незаконного референдуму з питань входження до складу РФ тимчасово окупованої території Херсонщини.

У селі Новоолександрівка Бериславського району Херсонської області місцева жителька  погодилась очолити дільничну виборчу комісію із проведення цього незаконного референдуму. Вона організовувала агітацію в тимчасово окупованих селах – Новоолександрівка, Гаврилівка, Михайлівка, Золота Балка Бериславського району Херсонської області. Також  залучила чотирьох місцевих мешканок, в тому числі обвинувачену, та інших невстановлених на сьогодні осіб. З 23 по 27 вересня 2022 року ці люди ходили по дворах і роздавали селянам бюлетені для голосування у зазначеному незаконному референдумі.

Обвинувачена займалась подомовим обходом мешканців села Михайлівка, роздавала бюлетені і вживала заходи до їх заповнення, а потім віддавала комісії для підрахунку.

27 вересня 2022 року окупаційна ЦВК Херсонської області визнала незаконний референдум таким, що відбувся. Відповідно до його результатів, 87.05% виборців підтримували  входження Херсонщини до складу РФ.

Наприкінці жовтня після звільнення Херсонщини збройними силами України співучасників проведення референдуму затримали.

Дії обвинувачені кваліфікують як колабораційну діяльність, а саме участь громадянина України у проведенні незаконного референдуму на тимчасово окупованій території, вчинену за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28 і ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Жінка уклала з прокурором угоду про визнання винуватості. Враховується щире каяття і активне сприяння розкриттю злочину.

Суд призначив 5 років позбавлення волі, заборонивши громадянці обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно розпорядчих та адміністративно господарських функцій в органах державної влади та займатися діяльністю, пов’язаною з виборчим процесом строком на 10 років.

Читайте також у «Вголосі»: уродженець Луганщини катував українського військовополоненого. 

ІА "Вголос": НОВИНИ