Гіршої ситуації з поширення ковіду, аніж є зараз, не буде, оскільки ситуація максимально відповідає можливостям для вірусних респіраторних інфекцій.

Такою інформацією поділилася професор, завідувач кафедри епідеміології ЛНМУ ім. Д. Галицького, головний експерт з епідеміології МОЗ України Наталя Виноград в етері «Народного Толк-Шоу» на телеканалі NTA.

Пані Наталя зазначила, що настав час для оптимістичних прогнозів. На її думку, «Омікрон» має властивості, які дозволяють говорити про завершення пандемії. Але не потрібно забувати, що з’являються нові варіанти «Омікрону», і через це виникає занепокоєння, що вірус знову нас обганяє.

«Направленість мутації  «Омікрону» свідчить про те, що ми виходимо з пандемії. Вірус виявився найбільш резистентним у порівнянні зі всіма, що циркулювали раніше. Чи людина вакцинована, чи ні, через швидкість зараження вірусом вона буде задіяна в епідеміологічному процесі. Ми перебуваємо в закритому просторі, що допомагає поширюватися хворобі. Проте гіршої ситуації, аніж є зараз, вже не буде, бо вона максимально відповідає можливостям для вірусних респіраторних інфекцій у таку пору року», – каже Виноград.

Попри оптимістичні прогнози, жінка нагадує, що ми маємо переглянути підходи до стримання нового епідеміологічного підйому – звернути увагу і посилити заходи щодо знезараження предметів довкілля.

Нагадаємо, як повідомляв "Вголос", на Львівщині знову зросла кількість хворих на ковід. За минулу добу недугу підтвердили ще в 2 тисяч 299 осіб. Серед інфікованих 1 070 мешканців Львова. Також відомо, що від завтра, 26 січня, Львівщина може перейти у ”червону зону”.

ІА "Вголос": НОВИНИ