На Львівщині від початку пандемії виявлено менше пацієнтів на ранній стадії раку, аніж у попередні роки. Про це говорять дані Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру. Через карантинні обмеження люди не звертались на огляди до лікарів. І зараз онкологи прогнозують, що збільшиться кількість онкозахворювань, виявлених у пізній стадії .

Як розповів журналістці “Вголос” виконувач обов’язків заступника по організаційно-методичній роботі Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру Володимир Лутчак,  чітка  тенденція того, що реєструється менше первинних випадків онкозахворюваності була ще у 2020 році.

“Тоді ми виявили на 20% менше нових хворих, ніж у 2019. За перше півріччя цього року знову бачимо, що не добираємо пацієнтів І причиною стало те, що у період пандемії люди більше боялись коронавірусу, а також у карантинний період були призупинені планові скринінгові дослідження”, - каже Володимир Лутчак.

І як наслідок того, за словами лікаря, зараз буде збільшуватись кількість  випадків у пізній стадії захворювання . Загалом у першому півріччі 2021 на облік в онкологічному центрі взяли  3267осіб,  з них - 1468 хворих у першій та другій  стадії , 582 осіб - у третій та 607-це четверта стадія.

“ Якщо аналізувати перше півріччя 20-го року і перше півріччя 21-го року, то маємо незначну, але позитивну динаміку в плані того, що більше звертаються, але це явно не дотягує до тих цифр, що були два роки тому”, - ділиться онколог.

Та додає, що дуже важливе раннє діагностування хвороби.

У жінок переважає рак шийки матки та рак молочної залози. Тому рекомендовано раз у два роки проходити обстеження.

“На Львівщині працюють п’ять скринінгових центрів: у Львові, Стрию, Червонограді, Дрогобичі та Самборі.  Жінки мають можливість звернутися і безоплатно обстежитися. Чим швидше прийшли, тим більше шансів легше пролікуватися і мати добрий результат,”- каже лікар.

За словами онколога , у списку онкозахварювань на першому місці є грудна залоза, на другому - захворювання шкіри( рак, меланома), на третьому місці - рак легень (його виявляють переважно у чоловіків), далі рак простати та товстого кишківника.

 “Є така статистика, що онкозахворюванню можна запобігти. Для цього достатньо відмовитись від шкідливих звичок (куріння та вживання алкоголю),  вести активний спосіб життя та  правильно харчуватись. А також вакцинуватись від гепатиту та вірусу папіломи людини (  рекомендована для дівчат і хлопчиків віком 11–12 років). 

І  не зволікати з візитом до лікаря”, - підсумовує Володимир Лутчак.

Читайте за темою:

Чверть хворих на рак не отримують лікування. Відомий лікар-онколог про проблеми в медицині

 

ІА "Вголос": НОВИНИ