У вівторок, 30 червня, відбулись громадські слухання на тему «Оптимізація, реорганізація, приватизація… Що відбувається в медичній галузі».

Про це інформує кореспондент ІА «Вголос».

У Львові біля стін обласної ради відбулися народні обговорення щодо «прихватизації» медичної галузі на Львівщині. В акції взяли участь депутати облради, медики, експерти та громадськість.

Важливо зазначити, що обговорення проблем реорганізації медицини за круглим столом мало відбутись у приміщенні ЛОР, але її очільники відмовили депутатам, які вимагали такої зустрічі. Про це розповів голова обласної організації ВО «Свобода» у Львівській області Олег Панькевич.

«На минулому тижні до нашої фракції звернулись представники різних громадських організацій та лікувальних закладів з ініціативою проведення обговорень на тему реорганізації у лікувальних закладах, скорочення працівників та проведення реформи охорони здоров’я. Крім того, громадськість стурбована тим, якою буде доля приміщень, які звільняться внаслідок всіх вищезгаданих реформ.

Наша фракція офіційно звернулась до голови Львівської облради з проханням посприяти нам у проведенні такого круглого столу, але нам відмовили у цьому. Тобто, нам заборонили проводити такий захід у стінах обласної ради. Дуже дивно було отримувати такі відповіді, оскільки депутати ЛОР є повноважним органом і такі обговорення мали бути проведені для того, щоб пізніше на сесії облради ми могли вже приймати рішення, які б базувались на результатах цього круглого столу.

Звичайно, це порушення законодавства, тому сьогодні ми не скасували цей захід, а вирішили провести його біля стін обласної ради у дуже символічному місці – біля пам’ятника В’ячеславу Чороноволу. Нам дуже шкода, що замість того, аби якнайширше обговорювати цю важливу і актуальну проблему, керівництво облради робить усе для того, щоб ці обговорення не відбулись. Таким чином вони, наприклад, зможуть «кулуарно» продавати приміщення лікарень», - пояснив він.

«Лікарі, у свою чергу, стурбовані тим, чи будуть вони, професіонали, мати місця праці і чи не буде Львівщина мати проблем із поширенням різних епідемій. У нашій області, до прикладу, зараз, фактично, ліквідовується фтизіатрія, відповідні заклади виставляються на продаж і це не може не хвилювати», - додав Олег Панькевич.

Крім того, такі дії є вигідними для очільників облради, які зможуть непогано заробити на приватизації медичних закладів. Таку думку висловив депутат ЛОР та заступник голови Верховної Ради VII скликання Руслан Кошулинський.

«Під час карантину і пандемії обласна рада дозволяє собі приватизацію приміщень лікувальних закладів. Наша фракція вважає, що це неприпустимо і ВО «Свобода» виступало категорично проти таких ініціатив. Доходило навіть до блокування сесії ради, аби цього не допустити.

На превеликий жаль, приватні та фінансові інтереси домінують у головах очільників облради, адже навряд чи вони думають про казну Львівщини. Наприклад, нещодавно обласна рада виділила 25 млн. гривень на премії працівникам Львівської обласної державної адміністрації. Ми вважаємо, що доцільніше було направити ці кошти на медицину, адже вона зараз потребує допомоги», - розповів він.

«Минула влада закривала санепідемстанції, а інфекціоністи взагалі були відсунуті на другий план. Ця влада вже також дозволяє собі закривати лікарні і викидати лікарів на вулицю. Тобто, фахівців, у яких держава вклала гроші, хочуть позбавити робочих місць. Я впевнений, що результатом таких дій буде масовий виїзд спеціалістів за кордон на заробітки. Це вкрай недалекоглядно.

А вся справа у тому, що приміщення лікарень приватизовуються у найкращих місцях Львова та області, тому вони стали дуже ласими для підприємців, щоб їх перепрофілювати. Якщо на їхніх місцях з’являться приватні будинки, готелі чи щось подібне, то це буде дуже вигідно для осіб, які їх куплять», - підкреслив Руслан Кошулинський.

ІА "Вголос": НОВИНИ