Остап Стахів просив Галицький районний суд, аби його справу розглядав інший суддя. За словами антивакцинатора, суддя Юрків Олег, розглядає його справу упереджено. Утім клопотання Остапа Стахіва не задовільнили.

Про це передає «Вголос» з посиланням на онлайн-трансляцію Остапа Стахіва. 

Львівського антивакцинатора Остапа Стахіва обвинувачують в діях, спрямованих на захоплення держвлади, насильницької зміни чи повалення конституційного ладу України.

Під час судового засідання, Остап Стахів зазначив, що вважає його арешт в СІЗО безпідставним та підкреслив, що були порушені його права як людини та громадянина. Клопотання активіста розглядав суддя Галицького районного суду Віталій Стрельбицький. 

«Я вважаю, що суддя Юрків діяв упереджено в моїй ситуації. Я був відправлений на каральну психіатрію, як в свій час Левко Лук'яненко та В'ячеслав Чорновіл. Вони теж проходили судово-медичну експертизу. За клопотанням НКВД і рішенням суду Радянського союзу вони там перебували місяць - два. Я перебував цілий місяць по суті, 39 днів. І максимум 15 хвилин я розмовляв з лікарями. Тобто цю експертизу, по суті, можна було за одну годину провести лабораторно, так як ми просили суд в першій істанції в апеляції», - зазначив Стахів під час судового засідання.

Він додав, що суддя Галицького районного суду діє упереджено та попросив суд задовільнити його клопотання про його відвід. Він зазначив, що слідчий був зобов'язаний дивитись, в яких умовах він перебуває в СІЗО. Натомість, як сказав Стахів, суддя ніколи не робив зауваження слідчому.

Стахів стверджує, що він неодноразово заявляв про некомфортні умови, зокрема, про те, що у нього від вітру відчиняється вікно. Це, за його словами, зафіксувала комісія в СІЗО. Крім того, він додав, що викрадення його з лікарні у Сваляві - це злочин, на який суддя Юрків ніяк не відреагував.

Я, як людина і громадянин, вимагаю, щоб моє клопотання було задоволено в повній мірі. Я хочу щоб інший суддя  розглядав мою справу, тому що я маю право на чесний суд. 

Надіюсь, що в даному Галицькому суді є чесні судді"

В результаті засідання, клопотання Остапа Стахіва щодо відводу судді Олега Юрківа не задовільнили. Як постановив Галицький суд, що заявник не подав жодного доказу упередженості судді. Доводи Стахіва, наведені у заяві про відвід, на думку суду, ґрунтуються виключно на припущеннях і його суб'єктивній думці.  

Нагадаємо, 16 листопада Служба безпеки України вручила підозру Стахіву, згодом йому обрали запобіжний захід. 18 листопада Остапа Стахіва взяли під варту в СІЗО із можливістю внесення застави розміром майже 1 млн гривень. Прихильникам «антивакцинатора» вдалося зібрати необхідну суму.

Галицький суд розглянув та задовольнив клопотання прокуратури та Служби безпеки щодо проведення затриманому судово-психіатричної експертизи. Утім згодом його випустили з психіатричної лікарні, що розташована на вулиці Кульпарківській у Львові.

ІА "Вголос": НОВИНИ