Центральний комітет Профспілки працівників освіти і науки України звернувся до Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти і науки України стосовно проблем, які можуть виникнути через відсторонення невакцинованих працівників. Представники профспілки закликають урядовців перенести дату вступу у дію цього наказу на один місяць.

Про це представники  Профспілки освітян повідомили на власну веб-сайті. 

Наказом Міністерства охорони здоров’я України № 2153 затверджено Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням, з включенням до нього всіх працівників усіх закладів освіти та наукових установ. Згідно з пунктом 4 наказу він набуває чинності через один місяць з дня його офіційного опублікування. 

Як зазначають представники профспілки освітян, складна ситуація утворилася з відстороненням від роботи працівників закладів освіти, які відмовляються або ухиляються від проведення таких обов’язкових профілактичних щеплень проти СОVID-19.

Додамо, що за даними Профспілки працівників освіти та науки, кількість освітян, які приймають рішення вакцинуватися, щоденно збільшується.

"Відсторонення від роботи вже з 8 листопада може спричинити непередбачувані ситуації, які призведуть до порушення вимог щодо створення необхідних умов для перебігу освітнього процесу, неможливості обслуговування котелень, харчоблоків, охорони будівель, унеможливлення заміни відсутніх педагогів тощо", - йдеться у зверненні освітян до Кабінету Міністрів. 

Аргументуючи свій заклик відтермінувати впровадження наказу про відсторонення невакцинованих працівників, представники Профспілки апелюють до норм статті 32 КЗпП України, згідно з яким про зміну істотних умов праці працівників мають повідомляти не пізніше ніж за два місяці. Відтак, освітяни закликають звернулися до Уряду з закликом перенести впровадження цієї норми з 8 листопада на 8 грудня. 

Нагадаємо, як писав "Вголос", у Львові працівники навчальних закладів, які відмовилися вакцинуватися від ковіду, будуть відсторонені від роботи.

Таке рішення  ухвалила міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Львова 5 листопада.

ІА "Вголос": НОВИНИ