У парламенті Німеччини 17 лютого відхилили ініціативу головної опозиційної сили ХДС/ХСС про негайне надання Києву оборонного озброєння.

Про це повідомляє Європейська правда

У четвер в німецькому парламенті відбулися слухання щодо ставлення Заходу до політики Росії, під час яких опозиційний блок ХДС/ХСС, який нині очолює Фрідріх Мерц, висунув ініціативу під назвою «Протидія політиці Росії єдністю Заходу».

У запропонованому документі містився заклик до німецького уряду негайно змінити свій курс, щоб дозволити постачання в Україну товарів військового призначення та зброї для самооборони.

«Правильно, що уряд Німеччини утримався від поставок зброї Україні на тлі переговорів, що продовжуються, у нормандському форматі. Однак ця позиція застаріла у зв'язку з масовим нарощуванням російських військ на кордоні з Україною, що суперечить букві та духу Мінських угод та різко погіршує ситуацію з безпекою», - сказано у документі, запропонованому для схвалення парламентом.

Опозиціонери відзначають, що через свою ідеологічну позицію новий федеральний уряд всього за кілька тижнів «розбив багато фарфору» в Альянсі та закликають коаліційний уряд не ставити під загрозу «величезне зростання довіри до Німеччини за 16 років перебування Ангели Меркель на міжнародній арені».

Зазначається, що блок ХДС/ХСС також закликав уряд покласти край «небезпечному курсу коливання в політиці щодо Росії». З точки зору ХДС/ХСС, політика чинного уряду викликає роздратування у партнерів по НАТО та ЄС, а також у сусідів та дружніх держав. 

Депутати ХДС/ХСС зажадали від федерального уряду «чітко і недвозначно» назвати Росію причиною напруженої загрозливої ситуації та вжити необхідних заходів.

Втім, ініціатива не знайшла підтримки серед решти німецьких депутатів, усі інші парламентські групи відхилили заяву ХДС/ХСС.

Нагадаємо, США направили винищувачі F-35 до Німеччини для посилення обороноздатності НАТО.

Також, під час офіційного візиту в Україну, канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що уряд опрацьовує питання постачання озброєння Києву.

ІА "Вголос": НОВИНИ