Більшість людей не перейдуть на Григоріанський календар через сімейні традиції

Про це в ефірі «Народного Толк-Шоу» на телеканалі NTA заявив шеф-редактор журналу «Артефакт» Роман Коржик. 

«Тема відзначення Різдва та інших свят в Україні на перший погляд доволі очевидна. Але в той же час складніша, аніж нам здається. Бо з одного боку святкувати Різдво з усією Європою 25 січня – це такий собі цвях у домовину «русского миру». Це такий же самий цвях як закон про мову, як закон про засудження комуністичного режиму. Це такий же самий цвях як бойкот концертів артистів, які підтримують Путіна та підтримують анексію Криму. Але в той же час, якщо глянути на соціологію, то більшість українців не готові святкувати Різдво 25 січня», – зауважив гість програми.

На його думку, така ситуація є через те, що у релігійній сфері традиції, устави та порядки змінюються повільніше, аніж в економіці, політиці чи інших сферах суспільно-політичного життя.

«Тобто тих людей тримає традиція. Я знаю багатьох людей, які є прихожанами православної церкви Московського Патріархату. Вони просто звикли. Вони там були хрещені, вони звикли до окремих священників. Є й такі священнослужителі православної церкви, які підтримують українське військо і засуджують агресію. От такі от цікаві речі в Україні сьогодні відбуваються», –  додав шеф-редактор журналу «Артефакт».

Нагадаємо, пандемія COVID-19 суттєво вплинула на життя релігійних громад в Україні. Обмеження швидко поширилися й на парафіян, відтак храми спорожніли, а богослужіння почали проводити в онлайн-режимі. Актуальним постало і питання вакцинації, а водночас і думка Церкви стосовно цього. Кожна конфесія підходить до ситуації по-різному. Як саме, намагався дізнатися «Вголос».

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ