Близько 200 львів’ян вийшли сьогодні зранку під стіни Ратуші аби висловити своє невдоволення роботою чиновників виконкому Львова. У них були різні вимоги, які об’єднані одним меседжем – чиновники менеджують господаркою міста так, що львів’янам стає гірше жити.

Що хочуть волонтери та учасники бойових дій?

Відстоювати права учасників бойових дій та волонтерів прийшли аж дві різні групи. Хоча питання було у них однакове – виділення земельних ділянок під кооперативи.

За словами волонтера Володимира Мартовича, міський голова Львова пообіцяв учасникам АТО земельну ділянку під гаражно-будівельний кооператив. Колишні бійці самі знайшли собі ділянку, показали чиновникам. Їх запевнили, що ділянку виділять.

«Ми виготовили увесь пакет документів, написали заяву на ім’я міського голови. Проте коли наше питання винесли на розгляд сесії, то фракція «Самопоміч» просаботувала його, просто не проголосували. І відтоді наше питання більше не виносять на розгляд сесії. Міський голова не вносить його. Він нас бачить на цвинтарі», - каже  Володимир Мартович.

Не менш болючішим є питання виділення в оренду землю загального користування, аби провести дорогу до ділянки кооперативу «Патріот-1». «Вголос» багато разів писав про цю ситуацію.

пікет під Ратушею
На площі Ринок сьогодні людно

Члени кооперативу «Патріот-1», які вже котрий рік не можуть отримати цю землю, тому що їхні документи дивним чином губляться у кабінетах та шухлядах чиновників міськради, кажуть, що вони пережили вже кілька десятків перевірок і всі комісії надали висновки про законність отримання цієї землі атовцями та членами загиблих побратимів. Також їм довелося звертатися до суду і суди підтвердили ці рішення..

«У нас є всі докази офіційних структур, що тут не було жодного незаконного рішення. Складається думка, що нам натякають на хабар», - стверджує атовець Сергій Лейченков, який з 2014 до 2016 року боронив Україну в зоні бойових дій.

Цього разу міська рада має намір розглянути петицію, в якій невідомі натовцям особи, вимагають не виділяти учасникам бойових дій земельну ділянку.

Що вимагають підприємці?

Як повідомив член робочої групи яка розглядає питання роботи ФОПі у Львові Роман Жук, підприємці вимагають аби їм дали можливість працювати, сплачувати податки та утримувати свої родини у своєму місті.

«З 1 січня наступного року частині МАФів у Львові вимкнуть електроенергію. Ці МАФи виключили з перспективного плану міста. Таких є понад 200 підприємців. Ми вимагаємо аби депутати проголосували щоби ми змогли працювати й далі», - каже він.

Пікет під міськрадою
Не чують слова - почують барабани

За його словами, хоча виконавчі органи Львівської міської ради створюють різні робочі групи аби вирішити питання. Але самі підприємці не бачать конструктивну, пропозицій та самої роботи, яка б покращила, а не погіршувала життя підприємців у Львові.

Що хочуть митці?

На пікетування вийшли навіть ті львів’яни, яких у радикальних діях ніколи б запідозрити не можна було. Це – львівські митці.

За словами заступника голови Національної спілки художників України Ігоря Гавришкевича, художники вимагають від міської влади не забирати від них Львівську скульптурну фабрику.

«Міськрада виставляє нам мільйоні суми податків. Є вже проект ухвали міської ради, де вписано, що ми повинні сплатити у міський бюджет 8,5 мільйонів. Хоча наша організація має пільги. Це означає, що для нас штучно створюють умови аби ми вступилися», - говорить він.

Ігор Гавришкевич каже, що проекти, які пропонують митцям чиновники міськради, їх не влаштовують. А інвестиційні проекти, які пропонують митці – не хоче розглядає виконком.

«Нерухомість скульптурної фабрики належить спілці художників і ми просимо аби її у нас не забирали», - пояснює заступник голови спілки художників України присутність митців під стінами міськради.

Що кажуть депутати?

Як повідомив «Вголосу» керівник Львівської міської організації ВО «Свобода» , депутат Львівської міської ради Любомир Мельничук,  він цілком підтримує вимоги усіх пікетувальників.

«Коли місто знущається з приватних підприємців, то це – неправильно. Ми догоджаємо великим інвесторам, на 90 відсотків – не львівським компаніям, з продажу продуктів та зачиняємо маленькі крамнички, де працюють львів’яни І це – неправильний підхід. Ми зараз говоримо про позицію чиновників, які мають намір ліквідувати середній бізнес як такий. Цей бізнес заважає великим корпораціям втілювати свої плани. Ми говоримо про тисячі підприємців, які сплачують податки і годують свої родини», - вважає він.

Проте, за його словами, це не стосується незаконно встановлених МАФів, які, до того ж продають алкоголь. Такі МАФи повинні бути демонтовані.

Любомир Мельничук зауважив, що він, як депутат, підтримує усіх мітингувальників, які виступають проти незаконних дій чиновників Львівської міської ради.

«Ми неодноразово казали, що чиновники міської ради перетворили свою роботу на свій власний бізнес», - констатує депутат.

А що робить міськрада Львова?

А міська рада готується до свят. Під стінами Ратуші уже лежать елементи майбутньої шопки, яку почнуть ось-ось монтувати.

площа Ринок
Невже грудневі морози - найкращий час для робіт?

А також, за дивним збігом обставин, саме сьогодні, у мороз, виникла потреба відремонтувати площу перед будівлею Ратуші. Ніби кращого часу та погоди у будівельників не було.

ІА "Вголос": НОВИНИ