Угода про будівництво газогону Baltic Pipe вступає в силу. Він дає Польщі шанс на постачання газу з Норвегії, а найголовніше з точки зору енергетичної безпеки — незалежність постачання газу з Росії. Про це у п’ятницю, 30 листопада пише Business Insider.

Разом із газовим терміналом у Свиноуйсьцє новий газогін стане частиною т. зв. Північних воріт. Він має стати противагою Nord Stream 2 й іншій діяльності «Газпрому», який збільшує залежність Європи від російських енергоносіїв.

Тепер Польща отримала можливість стати повністю незалежною від поставок із Росії. Від цього виграють й інші країни Центральної Європи, позаяк польська Gaz-System планує під’єдання до цієї системи газопостачання й сусідні країни.

Підписання договору щодо Baltic Pipe до кінця 2018 року має велике значення для Польщі. Поляки поспішають, адже такий великий інфраструктурний проект треба завершити менш, ніж за чотири роки. Планується введення його в експлуатацію 2022-го — незадовго до закінчення невигідного для Польщі контракту з «Газпромом».

У польській компанії PGNiG не раз наголошували, що не мають наміру продовжувати контракт із Росією, особливо на таких умовах, як раніше.

Проект Baltic Pipe був включений до списку пріоритетів Європейської комісії. Він об'єднає польську та данську газотранспортні мережі з норвезькими. Балтійський трубогін буде мати потужність 10 млрд куб м на рік.

Новий центральноєвропейський газогін може зацікавити й інші країни Центральної Європи. Зокрема, кілька місяців тому, Петер Сіярто, міністр закордонних справ Угорщини, зазначав, що Норвегія як один із найбільших в Європі експортерів газу може в майбутньому відігравати важливу роль у постачанні цієї сировини до його країни.

Як повідомляв «Вголос», польська компанія PGNiG на початку листопада уклала угоду на постачання зрідженого газу зі США.

ІА "Вголос": НОВИНИ