Білоруських опозиціонерів Марію Колесникову та Максима Знака засудили до 11 та 10 років позбавлення волі відповідно.

Про це інформує білоруська редакція Радіо Свобода.

Весь судовий процес проходив у закритому режимі, ніяких подробиць вивідати не вдалося, адже учасників процесу та родичів попросили підписати угоду про нерозголошення.

Ув’язнених Марію Колесникову та Максима Знака засудили у Мінську. Колишніх членів виборчого штабу Віктора Бабарики та членів президії Координаційної ради судили разом за закритими дверима. Вирок - 11 років у колонії Колесниковій та 10 років Знаку.

Їх визнали винними за трьома статтями Кримінального кодексу: 
-змова з метою захоплення влади;
-заклики до дій, спрямованих на шкоду національній безпеці;
-створення екстремістського формування або керівництва.

Процес мав 17 сеансів. 2 вересня обвинувачені зробили свої остаточні заяви. 

Свій виступ Марія Колесникова розпочала білоруською мовою, цитуючи уривок із твору письменника Альгерда Бахаревича, який був надісланий їй у листі білорусами на знак солідарності. Вона також висловила думку, що суд над нею та Максимом Знаком є ​​історичним, незалежно від прийнятого рішення.

Ніхто з політв’язнів не визнав себе винним.

До оголошення вироку біля вулиці Маяковського в Мінську утворилася довга черга людей. «Люди у цивільному» намагалися знімати всіх. Батька Марії Колесникової пустили в зал.

Марія Колесникова та Максим Знак приєдналися до виборчого штабу Віктора Бабарики у травні 2020 року, майже одразу після того, як він оголосив про своє рішення брати участь у виборчій кампанії. 

Після створення спільного штабу і Максим Знак, і Марія Колесникова продовжили активну роботу у передвиборчій кампанії Світлани Тихановської. Після створення Координаційної ради Знак та Колесніков увійшли до її президії.

Раніше Світлана Тихановска направила листи головному виконавчому директору МВФ Крісталіна Георгієва та міністру фінансів США. Вона закликала їх заборонити режиму Лукашенка доступ до засобів SDR до тих пір, поки в Білорусі не пройдуть вільні вибори. 

ІА "Вголос": НОВИНИ