Комісія з журналістської етики отримала 1 березня скаргу Гордишева Сергія Ігоровича на випуск новин ТОВ «5 канал» від 1 березня цього року. У ній шлося про те, що канал використав у новинах плашку з надписом «Рускій солдат, иди на х*й». 

Заявник вважає, що телеканал порушив етичні і моральні норми, прийняті в українському суспільстві. «Зокрема, використання брудних, похабних лайливих слів та висловів, характерних для представників московії, які називають їх “матьєрщьіна” неприпустимо», – йдеться у скарзі. Про це зазначено на сайті Комісії з журналістської етики.

Комісія не зверталася до телеканалу за роз'ясненням, а прийняла рішення в односторонньому порядку. Порядок полягає у тому, що у цьому конкретному випадку використання ненормативної лексики набуває зовсім іншого значення, ніж звичайне побутове порушення мовних норм. Далі усе людство знає про початок війни агресорки росії проти України.

Комісія нагадала, що саме вранці 24 лютого 2022 року росія "розпочала широкомасштабне вторгнення в Україну по всій довжині спільного кордону і з території Білорусі. Україна чинить запеклий опір.

24 лютого російський військовий корабель підійшов до українського острова Зміїний, на якому перебували українські прикордонники. Росіяни двічі оголосили гарнізону: «Я — русский военный корабль. Предлагаю сложить оружие и сдаться во избежание кровопролития и неоправданных жертв. В противном случае по вам будет нанесен бомбово-штурмовой удар». Один з прикордонників на це відповів: «Русский военный корабль, иди нахуй!».

Комісія з журналістської етики наголосила, що «фраза-відповідь українських солдатів з острова Зміїний стала одним з символів боротьби українського народу з російськими окупантами».

Відважну і конкретну відповідь прикордонників українці сприйняли з захопленням. Їхня фраза стала мемом, який трансформується у багатьох інших посланнях на адресу рашистських загарбників, які вбивають наших громадян, бомбардують міста і села, грабують будинки, магазини, знищують інфраструктуру.  Це посилання окупантів підтримує згуртованість та єдність українців під час воєнного стану.

Комісія радить утримуватися від вживання образливих висловів, ненормативної лексики, якщо тільки це не виправдане контекстом. Однак у цьому випадку етичних стандартів журналістики не порушено.

Дотримано п.6 Кодексу етики українського журналіста: «Повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста». Жодної мети поширити нецензурні слова заради самого факту поширення у телевізійників не було.

«Вголос» продовжує писати

про сміливих мешканців Херсонщини, які під дулами рашистських окупантів скандують : « Мелітополь - Україна !»

Також відомо ім'я прикордонника, який вигукнув фразу, що стала крилатим мемом

 

ІА "Вголос": НОВИНИ