Претензія Росії на місце одного із світових центрів сили не відповідає її сучасному потенціалу.

Таку думку висловив директор програми «Російські та Білоруські студії» Ради зовнішньої політики «Українська призма» Максим Хилько під час експертного обговорення «Україна - Росія: мотивації, потенціал, перспективи розвитку взаємин», повідомляє Укрінформ.

На думку експерта, за оцінками власного потенціалу і власного місця і ролі у світі, Україна наразі виглядає значно реалістичніше, ніж Росія.

"Якщо подивитися українські стратегічні документи, які визначають її зовнішню політику, а головне – реальну політику, то Україна претендує на те, щоб бути звичайною нормальною європейською державою, тобто фокус у нас іде саме на регіональний рівень», - сказав Хилько.

«Що стосується Росії, якщо подивитися на її стратегічні документи, заяви її лідерів, а головне – на її політику, то Росія претендує на місце одного із світових центрів сили. Ця її амбіція не відповідає ані сучасному потенціалу Росії, ані інтересам всіх провідних світових і регіональних гравців, а також сусідів Росії і навіть її сателітів», - зазначив експерт.

За його словами , економічний потенціал Росії становить 2% від світового ВВП, за показником ВВП на душу населення вона посідає місце у сьомій десятці, і лише за військовим показником Росія справді належить до світових лідерів.

«Саме тому вона так просуває посилення ролі силового чинника у міжнародних відносинах… Але у довготривалій перспективі навіть це не гратиме їй на користь, оскільки з огляду на технологічне відставання від країн Заходу і Сходу, негативні демографічні показники, це обернеться проти самої Росії. Бо поруч з нею виростає вже суттєво потужніший за неї Китай, який також нарощує військову міць, та інші регіональні гравці. Тому років через 20-30 велике питання, чи не буде Росія сама апелювати до міжнародного права, щоб воно домінувало над фактором сили у міжнародних відносинах», - зауважив директор програми «Російські та Білоруські студії».

На його думку, ослаблена РФ у її теперішньому вигляді значно більше відповідає стратегічним інтересам Китаю. І в цьому сенсі прагнення РФ поглинути Україну в тому чи іншому вигляді мало відповідає китайським інтересам, хоча Пекін не зацікавлений і в посиленні впливу США на нашу державу, вважає експерт.

Раніше ми повідомляли про те, що китайці вживали пиво ще 9 тисяч років тому.

ІА "Вголос": НОВИНИ