Президент Польщі Анджей Дуда підписав закон про будівництво загородження на державному кордоні задля утримання мігрантів. Вони показали, як буде виглядати бар'єр, що «стримуватиме» нелегалів.

Нещодавно Польща вирішила звести стіну на кордоні, бо щодня польсько-білоруський кордон намагаються перетнути кількасот нелегальних мігрантів з Близького Сходу та країн Африки. Варшава звинувачує білоруську владу у свідомому створенні міграційного тиску на спільному кордоні в межах гібридних дій Мінська та Москви проти Польщі та ЄС.

Цей спецзакон підтримали обидві палати польського парламенту. Він передбачає будівництво сучасного високого загородження, обладнаного системами відеомоніторингу і фіксації руху, вартістю понад 1,6 млрд злотих (більш як 400 млн дол.). Реалізація проєкту відбуватиметься поза тендерними процедурами у прискореному режимі. Інвестором проєкту буде головний комендант Прикордонної служби Польщі.

Як зазначили в канцелярії президента Польщі, 2 листопада президент Анджей Дуда підписав закон від 29 жовтня про будівництво загородження на державному кордоні.

Від початку вересня у населених пунктах Польщі поблизу кордону з Білоруссю діє надзвичайний стан. Польські прикордонники регулярно повідомляють про провокації на кордоні з боку білоруських служб.

Водночас міністр внутрішніх справ та адміністрації Польщі Маріуш Камінський показав, яким буде постійний паркан на кордоні з Білоруссю. Візуалізацію, підготовлену прикордонною службою, він опублікував у Twitter.

Камінський заявив, що паркан буде символом рішучості Польщі у боротьбі з нелегальною міграцією. Він підкреслив, що йдеться не про міграцію з природних причин, «через природні катаклізми, політичні та збройні конфлікти», а про елемент гібридної війни, «яку веде білоруський режим, щоб дестабілізувати ситуацію в Польщі та ЄС».

Стіна складатиметься зі сталевих стовпів заввишки п'ять метрів, над якими закріплять додатковий бар'єр із колючого дроту. Загальна висота конструкції становитиме 5,5 м. Уздовж кордону також встановлять сенсори руху та камери, які забезпечуватимуть спостереження у світлий та темний час доби. Побудувати конструкцію планують за шість місяців.

Довжина паркану в Підляському воєводстві становитиме 180 км, а в Люблінському воєводстві, де природним бар'єром є Західний Буг, використовують інші способи зміцнення кордону.

Як відомо, польський уряд також планує збільшити чисельність прикордонників на 750 осіб.

Читайте також на сайті ІА «Вголос»:

ІА "Вголос": НОВИНИ