Президент Володимир Зеленський 22 лютого підписав указ про призов резервістів в особливий період. Мобілізацію оголошувати поки не будуть. Ідеться про оперативний резерв — тобто громадян, які уклали відповідні контракти, а також військовослужбовців, які звільнилися з військової служби.

Про це він заявив у зверненні до українців.

«Маємо підвищити готовність українського війська до всіх можливих змін в оперативній обстановці... На сьогоднішній день немає потреби у загальній мобілізації. Нам необхідно оперативно доукомплектувати українську армію та інші військові формування», — зазначив президент.

«Наголошую: йдеться виключно про громадян, які віднесені до оперативного резерву. Маємо підвищити готовність української армії до всіх можливих змін в оперативній обстановці. За рішенням головнокомандувача Збройних Сил найближчим часом також будуть проведені навчальні збори резервістів системи тероборони», – повідомив він.

Зеленський анонсував запуск країни програми «економічного патріотизму». «Цільові програми підтримки окремих галузей. Зменшення податкового навантаження на бізнес та обмеження перевірок. Це стимули для залучення коштів населення у бізнес та банківську систему. Зниження ПДВ на бензин та дизель. Це дозволить зменшити ціни на заправках. Наша мета – набуття економічної незалежності. Особливо в енергетиці», - сказав він у відеозверненні у вівторок увечері.

За його словами, «зараз усім українським політикам час бути державними діячами. 

«Перед записом цього відео я зустрівся з лідерами всіх парламентських фракцій та груп. Усі розуміють, що сьогодні у парламенті нам потрібна оборонна коаліція. Єдність, швидке та важливе рішення для економічної стійкості та обороноздатності нашої держави. Сьогодні всі політики та партії одного кольору – синьо-жовтого», - заявив він.

Завтра, за його словами, у нього буде зустріч із ТОП-50 великого бізнесу. «Всі вони мають залишитися в Україні. Їхні підприємства знаходяться на українській землі. Яку захищають наші військові.

Отже, і бізнес має захищати нашу економіку, фінанси, створювати робочі місця. Піднімати та зміцнювати Україну. Разом. Кожен на своєму фронті», - сказав президент.

Читайте також:

ІА "Вголос": НОВИНИ