За дві години петиція на захист скульптури Ксаверу Моцарту у Львові зібрала 200 голосів з необхідних 500.

Сьогодні Львівська міська рада мала намір розглянути петицію про демонтаж скульптури Ксаверу Моцарту у Львові. Вона стоїть 39-ою у порядку денному. 

Проте депутати дали собі раду не більш ніж з десятьма питаннями. І перенесли засідання на вівторок, 30 листопада. 

Тим часом прихильники скульптури вже зареєстрували на сайті петицій міської ради петицію проти збереження скульптурної композиції. 

"Прошу підтримати збереження скульптури Ксаверу Моцарту у Львові, тому що серед львів'ян є такі, що вважають її красивою та естетичною.
Можливо, скульптура не є традиційною у порівнянні з більшістю пам'ятників, що відкривались у Львові за останні роки, та це не причина її демонтувати.
Крім того, за останні три місяці скульптура зумовила активну дискусію навколо теми Моцарта, культури, міських площ та пам'ятників - і це приклад, як творіння митця виконує основні функції мистецтва: соціальну, пізнавальну, виховну та комунікативну," - мовиться у петиції.

Нагадаємо, у квітні цього року виконком Львівської міської ради погодив встановлення алегоричної скульптурної композиції (пам'ятного знака) для відзначення 230-річчя від дня народження Франца Ксавера Моцарта на площі Є. Маланюка. І 26 серпня цей знак, а точніше – скульптуру, встановили попри протести частини львів'ян.

30 серпня 2021 року на порталі e-dem.in.ua – Єдина система місцевих петицій було зареєстровано електронну петицію під назвою «Демонтаж пам'ятника Францу Ксаверу Моцарту на площі Євгена Маланюка»

За наслідками розгляду електронної петиції міська рада може прийняти рішення про підтримку електронної петиції або її відхилення.

Водночас діячі культури провели цілий флешмоб у соцмережах на захист скульптури

ІА "Вголос": НОВИНИ