Як пише портал proUA причина - низький урожай ячменю, основного пивного інгредієнта

З кінця серпня через катастрофічного неврожаю пивоварного ячменя в Україні ціни на нього злетіли. Ще недавно ячмінь продавали не дорожче 900-950 грн. / т (за врожай 2009/2010 рр..). Зараз ціни на нього вдвічі вище - 1800-1900 грн. / т. Крім того, додалася проблема з якістю: в загальному обсязі врожаю відсоток фуражного ячменю збільшився, а солодового зменшився. Пивовари побоюються, що забезпечити себе сировиною в необхідній кількості вони не зможуть.

«Солодом практично ніхто не торгує. Виробники зайняли вичікувальну позицію», - скаржиться директор рівненського пивзаводу ВАТ« Рівень »Мар'ян Года. Якщо старі запаси солоду пивовари закуповували за 2900-3000 грн./т, то ціна на солод з ячменю врожаю-2010 зросте до 4000 грн./т. У собівартості солоду ціна ячменю досягає 65-70%.

З огляду на той факт, що за технологією солоду потрібно буде ще «відлежуватися» протягом трьох тижнів, перегляду цін на пиво слід очікувати не раніше, ніж через місяць. Але уникнути цінового зростання не вдасться: у собівартості дешевих сортів пива на частку солоду близько 40%, у собівартості дорогих - близько 50%.

На думку Мар'яна Годи, підвищення роздрібних цін на пиво слід очікувати не менш ніж на 30%. Але не миттєво. Відпускні ціни будуть підвищуватися поетапно - аж до нового року. Причому пивовари будуть вичікувати, хто з гравців не витримає тиску першим.

ІА "Вголос": НОВИНИ