Верховна Рада України у першому читанні підтримала законопроєкт №5708 про право на цивільну вогнепальну зброю.

«ЗА» відповідне рішення проголосували 274 нардепи.

«Вимоги цього Закону не поширюються на придбання, зберігання, облік та використання вогнепальної зброї, бойових припасів до неї, утримання стрілецьких тирів, стрільбищ та стендів у Збройних Силах України, військових формуваннях, створених відповідно до законодавства України, органах та навчальних закладів Служби безпеки України та Міністерства внутрішніх справ України», - йдеться у тексті документу.

Згідно з сьомою статтею законопроєкту, громадяни матимуть право володіти вогнепальною зброєю та бойовими припасами до неї, що належать фізичним та юридичним особам, окрім:

  • гладкоствольної короткоствольної вогнепальної зброї, призначеної для стрільби патронами;
  • револьверів;
  • нарізної зброї калібром більш як 12,7 мм, якщо швидкість польоту його кулі перевищує 700 м/с;
  • довгоствольної гладкоствольної вогнепальної зброї калібром більш як 27 міліметрів;
  • бойових припасів бронебійного, вибухового чи запального, а також снарядів для подібних бойових припасів;
  • накладних нарізних стволів до гладкоствольної вогнепальної зброї;
  • бойових припасів, спеціально сконструйованих для посилення пробивної та вражаючої дії.

Новий законопроєкт регулюватиме суспільні взаємини, які виникають у сфері реалізації права громадян та юридичних осіб в Україні на цивільну вогнепальну зброю, бойові припаси до неї, а також конструктивно схожі зі зброєю та бойовими припасами вироби та визначає правовий статус власності на цивільну вогнепальну зброю.

Але, за словами секретаря Львівської міської ради Маркіяна Лопачака, підтримку депутатів отримав «основний» законопроєкт №5708.

Проте, зброярська спільнота та військові сподівалися на ухвалення так званого «альтернативного» проєкт закону – №5708-1.

«Принципова відмінність між документами в тому, що «альтернативний» законопроєкт (№5708-1) передбачає право громадян володіти та носити зброю з метою САМОЗАХИСТУ. В той час як в «основній» версії закону (№5708) ця норма відсутня – він дозволяє володіти зброєю тільки «обраним», що в нинішніх умовах є просто абсурдно. Попереду друге читання. Тож я закликаю народних депутатів якнайшвидше підготувати необхідні правки та дозволити українцям захищати себе і свої сім’ї.», - зазначив Лопачак.

До слова, також нардепи скоротили термін підготовки законопроєкту до другого читання — за це рішення проголосували 276 депутатів. 

Нагадаємо, окрім цього законопроєкту депутати також підтримали запровадження санкцій проти російських депутатів.

ІА "Вголос": НОВИНИ