Про це в інтерв’ю «Вголосу» розповіла завідувач відділу історії релігій та практичного релігієзнавства Відділення релігієзнавства Інституту філософії НАНУ Людмила Филипович.

«Однак тут не так справа очолити Церкву, як об’єднати православних. Хоча у мене й є сумніви у тому, що Філарет їх об’єднає. Адже знаємо, що існує дуже сильна опозиція щодо нього як із боку автокефалів, так і з боку тієї частини Української православної церкви, яка не має наміру приєднуватися. Справа ж у тому, аби стати стратегом, аби повести Церкву новими стратегічними дорогами. І питання у тому, чи зможе зробити це Філарет. Хоча він ще в силі, й у нього є команда. Адже ж відродив фактично з нуля церкву у 1991-1992 рр. У нього при цьому є ще й досвід», - зазначила вона.

Проте, за словами Людмили Филипович, охочих на цю посаду багато. «Адже ж є ще, до прикладу, митрополит Вінницький і Барський Симеон (архієрей УПЦ Московського патріархату. — Ред.). Автокефальна ж церква за весь час не змогла підготувати людини, яка б могла достойно представляти інтереси всього православ’я. Тому в основному перетягування канату триватиме між Київським і Московським патріархатом. І це у тому випадку, якщо на Собор допустять всіх представників Української православної церкви», - додала релігієзнавець.

Більше читайте тут: «Об’єднання чи розкол: чого чекати від Собору українського православ’я?»

ІА "Вголос": НОВИНИ