Поліція перевірятиме covid-сертифікати за QR-кодом із програми «Дія» або з паперового документа.

Про це повідомили на сайті МВС.

«Перевіряти правдивість сертифікатів про вакцинацію громадян з 21 жовтня будуть працівники Держпродспоживслужби, Центру контролю та профілактики хвороб на місцях, а також працівники Патрульної поліції України. Перевірку проводитимуть у місцях великого скупчення людей, де може бути поширення хвороби – під час перевезень, відвідувань закладів, ринків, торговельних майданчиків», - зазначив перший заступник голови Департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький.

Також він сказав, що у паперових свідоцтвах про вакцинацію обов’язково має бути інформація про вид щеплення, кількість доз щеплення, підпис лікаря та печатка офіційної установи охорони здоров’я. 

Зазначалось, що перевірку будуть проводити дуже ретельно, оскільки вже були відомі випадки підробки подібних сертифікатів.

Він нагадав, що за виготовлення і збут підробленої медичної документації правопорушникам може загрожувати покарання – від штрафу у 17 тисяч гривень до 5 років позбавлення волі. За використання підроблених довідок чи сертифікатів – від штрафу на суму до 850 гривень до обмеження волі на строк до 2 років. 

Також відомо, що поліція створила близько 900 мобільних бригад для контролю епідбезпеки перевезень. Вони, окрім своїх службових завдань, слідкуватимуть і за дотриманням маскового режиму у транспорті. Перевірятимуть пасажирів і відвідувачів громадських закладів будуть не 100-відсотково, а вибірково.

Читайте також на сайті ІА «Вголос»:

ІА "Вголос": НОВИНИ