У Києві, 12 жовтня, пройшов саміт Україна – ЄС. До нього долучились президент України Володимир Зеленський, голова Європейської ради Шарль Мішель та президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Результати повідомили на сторінці Офісу президента.

В Маріїнському палаці у Києві відбувся 23-й саміт Україна – ЄС. Як і очікувалось, угода про «відкрите небо» – підписана. Цей документ передбачає створення спільного авіаційного простору між Україною та ЄС, що сприятиме взаємному доступу до ринків авіаперевезень з рівними умовами конкуренції та повагою до однакових правил.

Окрім цього, було підписано ще дві угоди. Зокрема, «Горизонт Європа» та «Креативна Європа». Що це за угоди?

«Горизонт Європа» це документ, який забезпечить правову базу для співпраці у науковій і науково-технічній сфері та створить передумови, необхідні для прискорення становлення України як впливової європейської держави шляхом розширення міжнародного науково-технічного співробітництва.

Також цей документ забезпечить необхідні кроки для інтеграції нашої країни до Європейського дослідницького простору. Закріпили цей документ з української сторони міністр освіти й науки Сергій Шкарлет, а зі сторони ЄС – віцепрезидент Європейської комісії Жозеп Боррель.

Програма «Горизонт Європа» на 2021-2027 роки – це найбільша програма ЄС з фінансування науки та інновацій із загальним бюджетом понад 95,5 млрд євро. Програма з досліджень та навчання Європейського співтовариства з атомної енергії (2021-2025) є взаємодоповнювальною до програми «Горизонт Європа» і спрямована на здійснення перспективних досліджень та інноваційних проектів у сфері ядерної енергетики, термоядерного синтезу та ядерного поділу.

«Креативна Європа» це програма, яка спрямована на підтримку та посилення конкурентоспроможності європейського культурного, креативного та аудіовізуального секторів, а також розвиток та просування культурного й мовного розмаїття та збереження європейської культурної спадщини. Варто зазначити, що, окрім того, в документі мова йде також і про ЗМІ. Буде здійснюватись підтримка сектору новинних ЗМІ через промоцію медіаграмотності, якісної журналістики, свободи слова та плюралізму.

Нагадаємо, раніше «Вголос» писав про намір України  та Європейського союзу укласти угоду про «відкрите небо». 

Як повідомляють в Офісі президента, ця програма матиме бюджет у 2,4 мільярди євро. 

ІА "Вголос": НОВИНИ