З 1 вересня в Україні стартує одноразове (спеціальне) добровільне декларування. Воно триватиме 12 місяців.

Про це повідомив в. о. голови Державної податкової служби України Євген Олейніков, пише Укрінформ.

«З 1 вересня в Україні стартує одноразове (спеціальне) добровільне декларування. Мета одноразового декларування – дати українцям можливість легалізувати доходи, з яких не були сплачені податки або були сплачені не у повному обсязі, та власність. Процедура декларування – абсолютно добровільна. Більше того, декларант не повинен підтверджувати джерела своїх доходів. По суті, ДПС вірить декларанту на слово», – сказав він.

Олейніков нагадав, що декларування триватиме рік.

Одноразова (спеціальна) добровільна декларація подаватиметься декларантом до Державної податкової служби України через приватну частину Електронного кабінету.

Як повідомлялося, добровільне декларування проводиться у період з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року. Запропоновано три основні ставки: 5% – загальна ставка для валютних цінностей та майна, що знаходяться в Україні; 9% – для закордонних активів; 2,5% – для декларування активів у вигляді ОВДП.

Громадянам не потрібно декларувати власну квартиру, загальна площа якої не перевищує 120 кв. метрів, будинок площею до 240 кв. метрів чи земельну ділянку в межах норм безоплатної передачі (приватизації). Також не підлягає декларуванню автомобіль, якщо він у власному постійному користуванні та не використовується для комерційних цілей.

Читайте також на сайті ІА Вголос:

ІА "Вголос": НОВИНИ