«Говоріть про нас кожного дня», - таке прохання було військовослужбовця полку Національної гвардії «Азов» до своєї мами Ірини перед тим, як з ним зник зв'язок.

Про це жінка розповіла сьогодні, 23 серпня, у Львові під час брифінгу.

За її словами, як тільки родини бійців «Азову», які захищали Маріуполь, дізналися, що військовослужбовці потрапили в полон, почали звертатися до ООН, Міжнародного комітету Червоного хреста, до світових лідерів, дипломатів та інших, аби вони допомогли звільнити українських захисників.

«Ми не отримали жодних відповідей на наші звернення. Тому ми готові ще голосніше стукати і звертатися; ми готові кричати аби світ почув нас », - каже жінка.

За словами пані Дани, мами бійця «Азову» Святослава, востаннє вона отримала звістку від свого сина 5 травня. Військовослужбовець вже зазнав поранення та перебував у бункерному шпиталі Азовсталі.

«Після 5 травня я вже не могла вийти з ним на зв'язок», - каже вона.

Пані Дана розповідає, що всі бійці, навіть якщо вони не зазнали важких поранень, все одно були контуженими, втомленими та знесиленими. Всі вони потребували доброго лікування.

Проте в полоні росіяни не мали наміру лікувати українських військовослужбовців. Понад те, українських захисників катують та морять голодом.

«Нам достеменно невідомо де вони є. Ми тільки з чуток дізнаємося. Але конкретно сказати, що мій син перебуває там і там, - такого немає», - говорить пані Дана.

В полоні перебуває і син пані Алли. За її словами, її син, захисник Маріуполя, до останнього виконував наказ Головнокомандувача. І тепер вона хоче знати де він є і в якому стані.

«В полоні перебувають не тільки військовослужбовці «Азову». Там є і медики, і працівники поліції, й інші українці. Серед тих двох тисяч полонених – жінки. Але ми не знаємо про них нічого», - каже вона.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос» 18 серпня, під час зустрічі Володимира Зеленського та Реджепа Ердогана у Львові,  родини полонених «азовців» провели пікет, під час якого нагадали про полонених українських бійців.

Після цієї зустрічі родинам пообіцяли провести розслідування теракту росії в Оленівці, де в казармі для військовополонених загинули українські захисники.

Проте пані Ірина каже, що для них цього розслідування мало. Родини «азовців» вимагають аби міжнародні організації та владні структури дізналися та надали інформацію про те, де перебувають військовополонені українці та в якому вони стані.

«Ми знаємо, що їх катують. Фізично, психологічно, морально катують. Тому ми закликаємо і ООН, і Міжнародний комітет Червоного хреста, які ті гуманітарні місії, які повинні захищати права людини, відреагувати належним чином», - каже мама полоненого українського захисника.

ІА "Вголос": НОВИНИ