За відсутності реальних успіхів у війні ворожа пропаганда успіхи вигадує. Зокрема, про знищення РСЗВ HIMARS, ракет Harpoon та безпілотників Байрактар.

Хронологія брехні

У міністерстві оборони росії 20 липня заявили, що знищили пускову установку ракетного комплексу Harpoon на Одещині. Насправді вони вдарили по старому складському приміщенню зі сміттям.

Більше того, в рф запевнили, що удар завдали високоточною зброєю повітряно-космічних сил. В Одеській обласній військовій адміністрації надали інформацію про місце влучення ракет рф. Одну з них вдалося збити, друга ж підпалила сміття в передмісті Одеси.

Зазначимо, окупанти вже не вперше брешуть саме про удари по Одещині. Так, 16 липня Одеса зазнала ракетного удару з боку Росії. У місті пролунали вибухи, і в небо миттєво піднялася хмара чорного диму – в одному з мікрорайонів спалахнула сильна пожежа, одна людина отримала поранення.

Удар припав по цивільному промисловому об'єкту. У рф заявили про знищення українського складу з протикорабельними ракетами Harpoon.

За словами речника Одеської ОВА Сергія Братчука, окупанти, мабуть, побачили Harpoon в старих дошках, які зберігалися на складі об'єкта.

Трохи раніше, 18 липня, в мо рф заявили, що «високоточним» ударом нібито «вразили» РСЗВ М142 HIMARS. Зрозуміло, у російських пропагандистів відразу стався тотальний екстаз із цього приводу. Особливо, якщо враховувати, що вони раніше повідомляли про ураження двох М142 і навіть 2 трофейних, доказів чого, щоправда, так і не пред'явили. 

Ще в червні російська пропаганда почала поширювати фейки про те, що ЗСУ щодня втрачають високоточну зброю на полі бою або взагалі продають її окупантам. Не маючи змоги протистояти, що в ствольній, що в реактивній артилерії, особливо у питаннях контрбатарейної боротьби, росіяни генерують фейкові перемоги.

Що ж до цього вкиду, то він безглуздий та примітивний. Відео, яке надали росіяни, неякісне і змонтоване, ідентифікувати там транспорт неможливо, він схожий більше на тентований Камаз і момент знищення видно нечітко.

Аналіз фейку  — у відео блогера Олександра Коваленка («Злий одесит»).

 

Зрозуміло, російські пропагандисти вигадують фейки про знищення і навіть покупку М142 HIMARS для внутрішнього споживача насамперед. Для підняття духу! Крім того, мабуть, напередодні зустрічі Рамштайн-4 росіяни вирішили запустити спецоперацію з дискредитації ЗСУ, мовляв, ви їм надаєте високотехнологічну зброю, а ми її знищуємо та скуповуємо. 

Спіймані на гарячому

Цікавий документ оприлюднили в соцмережах, по суті, пропагандисти рф спіймані на гарячому при організації постановочного відео.

В документі міститься прохання журналістів з агенства «росія сьогодні» до міністерства оборони Білорусі «надати макет» для зйомок постановочного відео про знищення росармією установки Himars.

Вигадані герої вигаданих спецоперацій

Відсутні успіхи на полі бою, відсутні і російські «герої». Тому героїзм теж доводиться вигадувати. Опис подвигів нагадує якісь магічні практики, у них військові «заволодівають небом України», «оживляють машини на полі бою», і навіть «відбивають удар «Смерча». Технологія тут одна  — більше різноманітної брехні.

.

Насамкінець, російським окупаційним військам не вдалося знищити жодної реактивної системи залпового вогню HIMARS, що є на озброєнні ЗСУ. Таку інформацію озвучив голова комітету начальників штабів США Марк Міллі.

«На сьогодні ці системи не знищені росіянами і я стукаю по дереву кожного разу, коли говорю щось на кшталт цього. І ЗСУ дуже ефективно їх використовують», – зазначив Міллі.

І це також показово. Адже той комплекс брехні, який використовують російські пропагандисти проти ЗСУ, лише підтверджує, наскільки вони бояться західної високоточної зброї, якою ми ефективно користуємося.

ІА "Вголос": НОВИНИ