Характер пошкоджень колонії з українськими полоненими в Оленівці (Донецька область) вказує на те, що по ній вдарили точно не системою HIMARS. Швидше за все, це була російська термобарична зброя.

Про це повідомляє Міжнародне розвідувальне співтовариство InformNapalm.

Як відзначають в співтоваристві, Оленівка знаходиться на відстані приблизно 15 км від лінії фронту. І бити по цій меті рідкісними та дорогими ракетами GMLRS великої дальності немає сенсу, коли є можливість застосовувати 105-мм артилерійські снаряди вартістю близько 0,4% від ракети GMLRS.

«Оленівка роками була відомим табором військовополонених »ДНР« і концтабором (і десятиліттями виправною колонією). Настільки, що про це знали дружини військовополонених. Треба бути російським тролем або пропагандистом, щоб повірити, що Україна вразить таку ціль», - підкреслюють в організації.

Завдяки опублікованим російською стороною фото видно, що зруйнована будівля з бетонної цегли з тонким жерстяним дахом після удару залишилася на місці. Вибух був настільки слабкий, що ліжка не зрушили ані на сантиметр, проте вогнем завдано величезної шкоди. Також проти версії з ракетою говорить відсутність ударного кратера.

«Якби в Оленівку влучила ракета GMLRS, то всередині не було б обгорілих... Вибухом би всіх розірвало, а не спалило живцем», - зазначили в InformNapalm.

Водночас спалює жертв, залишаючи тіла неушкодженими, саме термобарична зброя. Тобто росія застосувала її, щоб спалити людей уві сні. Пошкодження будівлі, відсутність кратера від удару і відсутність пошкоджень від вибуху підтверджують це.

У відомстві схиляються до того, що швидше за все окупанти замкнули полонених в приміщенні, вистрілили через вікна термобаричними боєприпасами РПО-А «Шмель» або МРО-А. Ці види боєприпасів знаходяться у бойовиків так званої «ДНР» з 2014 року.

Читайте також на сайті ІА «Вголос»:

ІА "Вголос": НОВИНИ