ЗМІ Росії пишуть, що в країні шукають найманців для «бойових відряджень» на Донбас. Водночас кажуть, що завдання завербованим не пояснюють.

Як пише російський сайт Meduza, в Росії останні три місяці активізувався набір груп найманців для «бойових відряджень» на український Донбас. При цьому найманцям не пояснюють завдання і хто керуватиме процесом.

Журналісти цього сайту поспілкувалися із вербувальником, найманцями з бойовим досвідом, бойовиками «Союзу добровольців Донбасу» та вихідцями з армії, спецслужб та спецпідрозділів МВС Росії.

За їхніми словами, набір йде не лише в Росії, а й у так званих «ЛНР» та «ДНР». Один з вербувальників розповів, що набір найманців розпочався ще три місяці тому. Проте більшість опитаних найманців отримали пропозиції в останні тижні, а жителі окупованих територій «десь місяць тому».

Один із найманців ПВК Вагнера сказав, що отримав пропозицію їхати в Україну восени і його це насторожило. Тренувальною базою він назвав центр Міноборони РФ під Ростовом-на-Дону. Попри обіцяну зарплату у 240 тис. російських рублів на місяць, він відмовився, зазначивши, що «такого широкого набору на український напрямок не було вже кілька років».

Багато хто відмовився від пропозицій і сумнівається в тому, що російська армія залучить найманців до масштабних боїв. Вони вважають, що, швидше за все, їх кинуть на охорону об’єктів на окупованому Донбасі або на зачистку «місцевого бандитизму».

Співрозмовники також розповіли, що у так званих «ДНР» та «ЛНР» вже зібрали формування, які вони назвали «бригадами Дірлевангера» – на честь спецкоманди СС, яка у Другу світову війну відзначилася масовими вбивствами мирного населення.

Водночас ніхто зі співрозмовників видання не вірить, що Росія готова вдатися до повномасштабної війни з Україною.

За їхніми словами, все закінчиться «глухим кутом» і провалом, оскільки рівень підготовки набраних найманців вкрай низький, а всі фахівці наразі перебувають у бойових відрядженнях в Африці або в Сирії.

Нагадаємо, як писав «Вголос», міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров застерігає Україну від нібито військової конфронтації. За його словами, Москва може забезпечити військову відповідь на «провокації».

Зокрема, як розповів міністр оборони України Олексій Резніков, вторгнення Росії в Україну ознаменує кінець нинішнього світу. При цьому напад також відкриє нову еру без міжнародних правил.

Також, Резніков вважає, що Україна не є кінцевою метою у війні, яку може розв’язати Путін, і якщо він розпочне її, то вона вестиметься й у Європі.

ІА "Вголос": НОВИНИ