Громадські організації та громадяни вимагають демонтувати споруду.

Коаліція організацій «Закарпаття за дерусифікацію», реагуючи на численні звернення ужгородців та громадських організацій, закликає владу Ужгорода і Закарпатської області сприяти демонтуванню пам’ятника радянському солдату «Україна – визволителям», який стоїть біля українсько-словацького кордону. Пише видання «ПравдаЄ».

«Дана 11-метрова споруда, що зображає російського воїна в зимовій формі з шапкою-ушанкою на голові, була відкрита 8 травня 1970 року. Сьогодні, у дні російської агресії в Україні, ця статуя є пам’ятником-наругою над Україною. Цей маркер «руского міра» є чужинським позначенням із викривленим прорадянським інформаційно-смисловим змістом і жодної історичної цінності немає. Це ганебна комуно-радянська ідеологічна пам’ятка, якій немає бути місця на українській землі. А напис на кам’яній плиті, – «Тут були завершені бої радянських військ за визволення Української РСР від німецько-фашистських загарбників у роки Великої Вітчизняної війни», – взагалі не відповідає історичній правді», - кажуть в організації.

Коаліція наголошує, що рішення про демонтаж має бути прийняте без застережень, оскільки цього вимагає Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» (закон № 317-VIII від 9 квітня 2015 року). Відповідне звернення офіційно адресоване очільнику Закарпатської обласної військової адміністрації Віктору Микиті й Ужгородському міському голові Богдану Андріїву.

Активісти вважають, що не тільки ужгородці, закарпатці, а й українці в інших регіонах очікують на позитивне рішення щодо демонтажу «кам’яного ідола», який асоціюється сьогодні з рашистською ордою й свідомо був поставлений на крайній західній межі України, а сьогодні височіє біля воріт з Європейським Союзом.

«Демонтаж чи не найбільшого в Закарпатті ідеологічного пам’ятника радянської епохи у вигляді російського окупанта має стати символом перемоги України над комуністичним минулим і путінсько-рашистським сьогоденням», - переконані коаліціянти.

Читайте сьогодні у «Вголос»:

ІА "Вголос": НОВИНИ