Спеціальна слідча комісія МВС розслідує трагедію зі службовцями Нацгвардії у Дніпрі та встановлює обставини і причини надзвичайної події.

Так, сьогодні, 9 лютого, перший заступник міністра внутрішніх справ України Євгеній Єнін поінформував про роботу зазначеної комісії.

Про це повідомили на сайті МВС.

За словами Єніна, представники спеціальної слідчої комісії провели анкетування особового складу частини № 3021 Національної гвардії України. 

«Вже до початку ґрунтовного аналізу анкет, яке от-от розпочнеться, можу сказати, що комісією виявлено факти позастатутних відносин. Отримані матеріали будуть скеровані ближчими днями до ДБР», — сказав він.

Водночас Єнін зазначив, що виявлені факти не свідчать про мотиви розстрілу. 

«Мотиви досі невідомі нам, їх з’ясовуватиме Державне бюро розслідувань у рамках досудового розслідування. Завдання службового розслідування, що проводить Міністерство внутрішніх справ — з’ясування морально-психологічного клімату в колективі, перевірка процесів добору та підготовки кадрів, дотримання порядку проходження військової служби тощо. Ми крок за кроком встановлюємо обставини, пов’язані з відхиленням від правил та маємо вжити заходів для унеможливлення повторення подібних надзвичайних ситуацій», — розповів перший заступник міністра.

Слідча комісія також зафіксувала порушення порядку та організації несення служби, що і призвело до трагедії. Порушено порядок доступу до кімнати зберігання зброї. Зафіксовано відсутність належного контролю за замиканням ставниці для зброї. Також викликає питання щодо якості проведення інструктажу перед заступанням в наряд, а також нехтування медичним забезпеченням військовослужбовців. Зокрема, виявлено, що низка медикаментів в аптечці була відсутня. 

Вже вкінці цього тижня комісія повернеться з Дніпра і надасть більш ґрунтовну доповідь щодо службового розслідування.

Що відомо про трагедію на Південмаші

27 січня на території Південного машинобудівного заводу («Південмаш») сталася трагедія. Військовослужбовець Національної гвардії України, солдат строкової служби Артемій Рябчук, якому не більше ніж 21 рік, під час видачі зброї, з невстановлених причин пострілами з автомата Калашникова розстріляв караул військовослужбовців НГУ, після чого зі зброєю втік. У результаті цього п’ятеро осіб загинули - четверо нацгвардійців та цивільна жінка, а ще п’ятеро отримали поранення.

ДБР відкрило кримінальне провадження, кваліфікувавши розстріл у Дніпрі як умисне вбивство. Підозрюваного нацгвардійця затримали.

Попередньо відомо, що Артемія Рябчука будуть судити одразу за трьома статтями Кримінального Кодексу України -  115 (Умисне вбивство) 408 - дезертирство), 410 (викрадення, привласнення, вимагання військовослужбовцем зброї та боєприпасів).

ІА "Вголос": НОВИНИ