Про це йдеться в прогнозі міжнародного рейтингового агентства S&P, повідомляє Finanz.ru.

Регіональні бюджети тримаються на плаву за рахунок підтримки від центру – трансфертів з федерального бюджету і кредитів, які уряд РФ надає суб'єктам за зниженою ставкою. Обсяг трансфертів за 10 місяців 2016 року впав на 5,8%, а в 2017-19 рр, як вважають в S&P, скоротиться ще на 6%.

Бюджетні кредити, на які зараз припадає основний борг регіонів, вирішено скоротити майже в 7 разів – з 340 млрд рублів в 2016 році до 50 млрд в 2019-му.

На думку аналітиків, в результаті регіонам доведеться позичати гроші у банків і розміщувати облігації, що істотно дорожче. Як вважають в S&P, обсяги такого боргу виростуть в 1,5 рази в найближчі три роки, що спричинить різке зростання процентних платежів.

«До 2018 року у 25% російських регіонів витрати на обслуговування і погашення боргу будуть перевищувати 30% поточних доходів. Згідно з накопиченою нами міжнародній статистиці дефолтів, такий рівень витрат на обслуговування і погашення боргу свідчить про дуже високу ймовірність дефолту», – відзначають в S&P.

При цьому ресурси «затягування поясів» у суб'єктів практично вичерпані: з поправкою на інфляцію (в реальному виразі) за два роки їх витрати вже впали майже на 15%.

За даними Вищої школи економіки, в 2015 році бюджетні витрати регіонів на душу населення становили близько 80% від рівня 2008 року. Додаткових доходів також шукати ніде. З 2017 року уряд знизить частку податку на прибуток, що зараховується до бюджетів регіонів, незважаючи на те, що оподатковувана база стискається через низькі темпи економічного зростання.

Інший податок, який надходить суб'єктам, – на доходи фізосіб – також не виправить сутуацію. Як уточнюють в S&P, надходження від нього «залишаться невисокими в зв'язку з обмеженим номінальним зростанням заробітної плати» та відсутністю зростання економіки. Незважаючи на те, що середній по країні показник економічного зростання в середині 2016 року вийшов в нуль, 80% регіональної економіки щільно застрягло в зоні рецесії – саме така доля валового регіонального продукту виробляється в депресивних суб'єктах, відзначає провідний науковий співробітник «Центру розвитку» Вищої школи економіки Андрій Чернявський.

Він зазначив, що найбільші проблеми в Хакасії, Ненецькому автономному окрузі, Мордовії, Астраханській області і Севастополі.

 

-

ІА "Вголос": НОВИНИ